Eindelijk alternatief voor lijn 18: Haagse Hopper van en naar Clingendael

Den Haag krijgt een eigen ‘vlinderbus’. Vanaf nieuwjaarsdag rijdt er een bus op afroep tussen het centrum en Clingendael.

Door

Even na middernacht op zondag 9 december 2018 vertrok de laatste lijn 18 vanaf de Laan van Clingendael richting de Haagse binnenstad. Sindsdien zit het buurtje Uilennest, ingeklemd tussen landgoed Clingendael en de Benoordenhoutseweg, zonder busvervoer.

Bijna vijf jaar lang zetten wijkbewoners en reizigersorganisaties zich in om de – hoofdzakelijk oudere – inwoners van het Benoordenhout volwaardig ov te bieden. Aanvankelijk zonder resultaat, maar de aanhouder wint. Vanaf 1 januari rijden er weer HTM-bussen van en naar Clingendael.

Haagse Hopper

Dan lanceert het vervoersbedrijf de Haagse Hopper, de lokale variant van een ‘vlinderbus’. Dit achtpersoonsbusje pendelt flexibel tussen het Benoordenhout en de binnenstad. Wanneer het busje rijdt, hangt af van de vraag. De Hopper is te reserveren via een app (Ride Pingo). Er is geen vaste route of dienstregeling, wel zijn er twaalf in- en uitstappunten. “Je kunt een rit vanaf zestig minuten voor vertrek reserveren. Ongeveer een halfuur voor vertrek zie je dan de definitieve ophaaltijd in de app,” legt een woordvoerder van de HTM uit. De nieuwe busdienst is op werkdagen beschikbaar van 07.00 tot 21.00 uur en op zaterdag en feestdagen van 12.00 uur tot middernacht. Op zondag rijdt het busje niet. Het gaat om een experiment dat in principe tot december 2025 duurt.

[Tekst gaat verder onder het kaartje.]

De twaalf haltes van de Haagse Hopper. Klik op de kaart voor een grotere weergave. | Infographic: hansfresen.vormgeving

In tegenstelling tot een gewone bus is het bij de Haagse Hopper niet mogelijk om zonder reservering in te stappen. “Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen is het belangrijk dat je vooraf reserveert.” Een enkele reis met de belbus kost 1,50 euro. Betaling gaat in de bus per pin, met een ov-chipkaart inchecken kan niet. “Dit is flexibeler. Als we de bus ook voor ov-chipkaarten toegankelijk maken, zijn er weer kaartlezers nodig. Dat is lastig als er een storing is. En bijna iedereen heeft wel een bankpas op zak,” aldus de HTM-woordvoerder. Het is overigens ook mogelijk om het busje telefonisch te bestellen, maar dan komt er één euro aan gesprekskosten bij.

Gelderland

Met de Haagse Hopper krijgt het Benoordenhout de primeur in Den Haag met een bus op afroep. Elders in het land is dit al een beproefd recept. Bijvoorbeeld in Gelderland, waar de flexibele busdienst onder de noemer ‘vlinderbus’ rijdt. Volgens vervoerder Arriva is deze dienst ‘flink in ontwikkeling’. Arriva Vlinder rijdt in en rond onder meer Zutphen, Doetinchem en Lochem. Verder breidde de Utrechtse vervoerder recent de flexibele buslijnen uit naar Vijfheerenlanden en Maarssen. Arnold van der Heijden van reizigersvereniging Rover Den Haag is tevreden met de komst van de belbus. “Na het wegvallen van lijn 18 was er niets in Clingendael. Het ov in die wijk was echt onvoldoende. Gelukkig komt daar nu verandering in.”

Van der Heijden was betrokken bij de uitwerking van het experiment, bijvoorbeeld bij de keuze voor de haltelocaties. “Deze komen vooral in het gebied dat lijn 18 heeft achtergelaten. Ik denk dat we hier veel wijkbewoners mee kunnen helpen. Maar het blijft een experiment. Gelukkig duurt de proef drie jaar, dat is lang genoeg om betrouwbare resultaten te krijgen.”

Onze redactie biedt dit verhaal uit de Den Haag Centraal (DHC) van donderdag 22 december gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan de papieren editie van de krant Den Haag Centraal. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van