OM onderzoekt geweld tussen groepen jongeren in Escamp

De politie en het Openbaar Ministerie (OM) onderzoeken de samenhang tussen een reeks geweldsincidenten in Escamp waarbij groepen jongeren betrokken waren. Het gaat om twee steekpartijen en een vechtpartij.

Door

Na een steekincident in een supermarktje aan de Beresteinlaan kondigde de burgemeester eind december een samenscholingsverbod af in een deel van de wijk Bouwlust-Vrederust. Een 15-jarige jongen raakte toen zwaargewond. Met het verbod op groepsvorming op straat wilde de burgemeester verdere escalatie voorkomen.

De steekpartij stond namelijk niet op zichzelf, vermoedt de politie. Vijf dagen eerder ging het ook al mis. Na een schoolfeest ontstond ruzie tussen twee groepen in een tram, aldus het OM, ‘waarbij werd gevochten en gestoken’. Aan beide kanten raakte iemand gewond. Vervolgens werd op 27 december een 13-jarige jongen op een schoolplein zwaar mishandeld door zo’n tien mensen. ’s Avonds heeft het slachtoffer zijn belagers opgezocht in Buurtwinkel Nour, een bekende hangplek, waar hij een 15-jarige jongen in zijn rug stak.

 

Al langere tijd is er in de wijk sprake van problemen met hangjongeren
Jan van Zanen, burgemeester

 

De politie en het OM zijn een onderzoek begonnen naar de samenhang tussen deze geweldsincidenten in Zuidwest, zoals de drie aandachtswijken Moerwijk, Morgenstond en Bouwlust-Vrederust worden aangeduid. ‘In elk geval komen dezelfde betrokkenen steeds terug,’ schrijft het OM.

Voor het tramincident zijn deze week twee verdachten van 14 en 16 jaar aangehouden. Voor de vechtpartij op het schoolplein is een 15-jarige jongen opgepakt. En voor de steekpartij in de buurtwinkel zitten drie jongens van 13, 15 en 17 vast, een 32-jarige vrouw is medeverdachte. De politie sluit meer arrestaties niet uit.

Winkel dicht

Inmiddels is het samenscholingsverbod in Bouwlust-Vrederust voorbij. Wel moet Buurtwinkel Nour drie maanden dicht blijven. Volgens burgemeester Jan van Zanen is de winkelier tekortgeschoten in het tegengaan van overlast en geweld. Ook heeft de gemeente op het plein aan de Beresteinlaan een bewakingscamera opgehangen. Die stelt de politie in staat snel te handelen bij dreigende ongeregeldheden, aldus Van Zanen.

‘Al langere tijd is er in deze wijk sprake van problemen met (hang)jongeren, die onder meer intimiderend gedrag vertonen jegens andere wijkbewoners,’ schrijft hij aan de gemeenteraad. Gemeente, politie en jongerenwerk maken werk van een groepsaanpak van overlast gevende jongeren. Ook volgt per individu een persoonsgericht plan ‘om afglijden van de jongeren tegen te gaan’.

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van