Noodbevel Escamp na steekpartij

Naar aanleiding van een steekpartij op de dag na kerst is er een samenscholingsverbod afgekondigd voor een deel van Escamp.

Door

De maatregel is van kracht tot vrijdag 6 januari voor de Beresteinlaan en omliggende straten in het stadsdeel Escamp. Burgemeester Jan van Zanen kondigde het samenscholingsverbod op vrijdag 30 december af middels een noodbevel.

Dat gebeurde na een steekincident in Buurtwinkel Nour aan de Beresteinlaan, drie dagen eerder. Daarbij raakte een 15-jarige jongen ernstig gewond. Het samenscholingsverbod – dat geldt voor het gebied dat wordt begrensd door de Meppelweg, de Bouwlustlaan, de Hengelolaan en het Randveen – stelt de politie in staat om groepen van meer dan twee personen uit het gebied te verwijderen.

Buurtwinkel Nour is intussen tot 11 januari gesloten. Dat gebeurde niet op last van de gemeente of politie, maar omdat de eigenaar van de supermarkt dat zelf wilde.

Noodbevel Escamp uitzonderlijk

Zolang het onderzoek naar de steekpartij loopt, doet de politie geen uitspraak over de toedracht. Wel communiceerde de politie dat er in de dagen na het incident vier verdachten uit Den Haag zijn gearresteerd: drie minderjarigen, onder wie een jongen van 13, en een 32-jarige vrouw. De vrouw is inmiddels vrijgelaten, het voorarrest van de drie anderen is met veertien dagen verlengd.

Dat de burgemeester een noodbevel heeft uitgevaardigd, is uitzonderlijk, stelt de gemeente: “Er is wel vaker een steekincident geweest in Den Haag, maar dan volgt er niet zomaar een noodbevel. Dit is een uitzonderlijke situatie, ingegeven omdat de politie informatie had waaruit bleek dat er risico is op nieuwe gewelddadigheden als er groepen jongeren bijeenkomen.”

Trend

De steekpartij aan de Beresteinlaan past in een trend. In het in december gepubliceerde Concept Integraal Veiligheidsplan 2023-2026 staat dat steekwapenbezit onder Haagse jongeren toeneemt. Ook worden verdachten van steekpartijen steeds jonger: in 2017 was 6 procent van de verdachten van mes- of steekincidenten 17 jaar of jonger, in 2021 was dat 20 procent.

Om jeugdcriminaliteit in Zuidwest te bestrijden, krijgt Den Haag 3 miljoen euro per jaar voor een periode van tenminste vier jaar van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Een periode die verlengd kan worden tot tien jaar, waarin de gemeente een opgesteld plan moet uitvoeren om te voorkomen dat jongeren in Zuidwest in de criminaliteit belanden en ‘doorgroeien’.

Onze redactie biedt u dit artikel uit de Den Haag Centraal van donderdag 5 januari 2023 gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van