Perspectief voor Zuidwest: ROC Mondriaan gaat naar De Meppel

De Meppel wordt de nieuwe vestiging van alle niveau 1-opleidingen van ROC Mondriaan. “Het is fantastisch hoe groot de praktijklokalen zijn.”

Door

Dat de docenten van ROC Mondriaan zich een beetje zorgen maken, begrijpt architect Mark Graafland (Bureau Kroner) wel. Schoolgebouw De Meppel aan de Meppelweg in Den Haag Zuidwest ziet eruit alsof het nog lang niet klaar is: de gangen staan vol met dozen en emmers verf, en het systeemplafond hangt nog nergens op z’n plek. Dat moet vóór eind augustus allemaal anders zijn: dan starten hier 800 tot 1000 leerlingen het nieuwe schooljaar. Graafland: “Ik snap dat de mensen van het Mondriaan denken: jeetje, wat moet er nog veel gebeuren. Maar als de plafonds er straks inhangen en de vloer is gelegd, dan geloof ik er wel in.”

De Meppel is een in 1959 gebouwd rijksmonument. Destijds voor de rooms-katholieke Technische School St. Paulus, later diende het als huisvesting voor het Haagsch Vakcollege, als kinderdagverblijf en tot voor kort als onderkomen en oefenruimte van het Residentie Orkest. Wanneer in augustus ROC Mondriaan het pand betrekt, wordt het weer gebruikt in zijn oorspronkelijke functie: een school, met veel ruimte voor praktijklessen. Alle niveau 1-opleidingen van Mondriaan zitten na de zomervakantie in het gebouw aan de Meppelweg.

Voorproefje

En hoewel er dus nog veel moet gebeuren, was er maandagmiddag tijd voor een voorproefje. In het atrium van De Meppel werd uitgelegd waarom het nieuwe gebouw zo belangrijk is voor ROC Mondriaan. Aanwezig waren, naast architect Graafland, drie directieleden van Mondriaan en twee wethouders: Arjen Kapteijns (GroenLinks, sociale zaken) en PvdA’er Martijn Balster (stadsdeel Escamp en gebiedsontwikkeling Zuidwest). Balster ziet voor De Meppel een belangrijke rol weggelegd in dit deel van de stad: “Het moet een plek worden waar heel veel Zuidwesters perspectief aan ontlenen.”

 

Het is fantastisch hoe groot de praktijklokalen zijn, zo worden ze nu niet meer gemaakt.
Mark Graafland (Bureau Kroner)

 

Want het blijkt keer op keer lastig: voor leerlingen uit Zuidwest is de rest van Den Haag ver weg. Een opleiding in een ander deel van de stad kan soms voelen als ‘een reis naar het einde van de wereld’, vertelt Philip Nijgh, directeur van de entreeopleidingen van het Mondriaan. Dat er een mooie, gerenoveerde vestiging in het hart van de wijk komt, is precies de kracht van de nieuwe locatie. Dat vindt ook Balster: “We merken dat daar bij een substantiële groep behoefte aan is.”

De leerlingen die na de zomer lessen volgen in het nieuwe gebouw komen van drie Mondriaan-locaties naar de Meppelweg: de Zuidlarenstraat, de Waldorpstraat en de Tinwerf. Allemaal al in de buurt, maar nu samen in één pand. Architect Graafland vertelt tijdens een rondleiding waarom De Meppel zo geschikt is als onderwijsruimte. “Er was toen meer geld om extra en grotere ruimtes te maken,” zegt hij over de bouw in de jaren vijftig. “Het is fantastisch hoe groot de praktijklokalen zijn, zo worden ze nu niet meer gemaakt.”

Monument De Meppel

De rijksmonumentale status van De Meppel zorgde wel voor de nodige uitdagingen: de balans tussen het bewaren van de monumentale eigenschappen en hedendaagse veiligheidseisen was een lastige. Zo zijn de trapleuningen en galerijhekjes enigszins tegen de zin van Monumentenzorg opgehoogd – mensen zijn tegenwoordig immers langer – en er is een nieuw luchtzuiveringssysteem aangelegd. Een element waar niets aan veranderd is, zijn de betonnen honingraatkozijnen in het trappenhuis. Die zijn voorzien van enkelglas, en dat blijft zo, om aan de wensen van Monumentenzorg tegemoet te komen.

En is De Meppel eenmaal af, dan moet het pand niet alleen als onderwijslocatie een belangrijke rol in de wijk vervullen. Als het aan het ROC Mondriaan en de twee wethouders ligt, wordt De Meppel ook een ontmoetingsplek voor buurtbewoners. Concrete plannen daarvoor zijn nog niet uitwerkt, maar de ambitie bestaat. Intussen kan Balster niet wachten op de officiële opening in augustus: “Als over tien jaar de eerste mensen hier weer van school af zijn gekomen, dan hoop ik dat ze terugkijkend zeggen: De Meppel was cruciaal in mijn ontwikkeling.”

Onze redactie biedt u dit verhaal uit de Den Haag Centraal van donderdag 26 mei 2022 gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

 

 

Standaardportret
Bekijk meer van