Weg bijna vrij voor eerste ingrepen in Zuidwest

De eerste paal voor de vernieuwing van de Dreven, Gaarden en Zichten in Den Haag Zuidwest gaat in september 2023 de grond in. De sloop begint al eerder.

Door

De gemeenteraad keurt vrijwel zeker volgende week het mini-bestemmingsplan Steenzicht en Ruimzicht goed. Dat behelst slechts een klein deel van de vernieuwingsoperatie in de wijk Bouwlust (Zuidwest), maar het is van groot belang omdat er een begin moet worden gemaakt. Anders verspeelt de stad mogelijk een rijksbijdrage van 27 miljoen euro. “Er is een kritisch tijdpad. Begin september ’23 moet de eerste paal de grond in,” zei wethouder Martijn Balster (PvdA, volkshuisvesting) woensdag in de vergadering van de commissie ruimte.

De SP en de rest van de oppositie hadden het onderwerp liever uitgesteld om de uitkomsten van een raadsonderzoek naar het totale project af te wachten. Daarin komen onder meer financiële risico’s en eventuele ongeoorloofde staatssteun aan de orde. Maar een meerderheid koos voor toch behandelen, wat SP-fractievoorzitter Lesley Arp de uitspraak ontlokte dat de raad zichzelf daardoor in de rol van ‘Jan met de korte achternaam’ manoeuvreert. Maar de coalitiepartijen (D66, VVD, GroenLinks, CDA en PvdA) volgden de wethouder.

Sloop 

Concreet gaat het nu om de sloop van 48 inmiddels grotendeels dichtgetimmerde eengezinswoningen aan het Steenzicht. Een ‘spookbuurtje’ volgens Arp. Daar komen 231 nieuwe appartementen voor in de plaats. Ruimzicht betreft de renovatie van de twee bestaande flatgebouwen met 66 woningen. Er komen ongeveer tien nieuwe woningen en extra ruimte voor voorzieningen bij.

Insprekers gaven aan ontevreden te zijn met de mogelijkheden om mee te denken. De visie van de nieuwe bewonersgroep voor Bouwlust en Vrederust werd zelfs buiten de orde verklaard, omdat de groep geen officiële wijkorganisatie is. Dat wil men wel worden, gaf buurtbewoner Ronald van der Spiegel aan. Balster zegde toe dit proces te zullen ‘bevorderen’.

Zichtenbuurt in Zuidwest

De ingrepen in de Zichtenbuurt zijn de eerste projecten van de omvangrijke en omstreden vernieuwing van de Dreven, Gaarden en Zichten in Den Haag Zuidwest. In totaal worden tweeduizend woningen gesloopt. Er komen 5500 huizen voor terug, wat betekent dat de bebouwings- en bewoningsdichtheid sterk omhoog gaat. Het project is een samenwerking van de gemeente, corporatie Staedion en ontwikkelaar-bouwer Heijmans. De hele operatie gaat twintig jaar duren. De volgende stap is komend jaar de besluitvorming over de uitgewerkte bouwplannen voor Ruimzicht en Steenzicht.

Onze redactie biedt dit verhaal uit de Den Haag Centraal (DHC) van donderdag 03 november gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan de papieren editie van de krant Den Haag Centraal. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van