‘Zand’ helpt ‘veen’ een beetje de winter door met donatie energiebonus

Welgestelde Hagenaars doneren hun energiecompensatie aan bewoners die het minder breed hebben. Met het geld worden woningen in Escamp en Laak nog deze winter beter geïsoleerd.

Door

In de woonkamer van Hulya Bahceci in Moerwijk staat Amber van der Lans met een meetlint in haar hand bij het kozijn. Over de leuning van de bank ligt een grijs gordijn. Het moet tussen de vitrage en de ramen komen te hangen. De goed isolerende stof zorgt ervoor dat er minder warmte naar buiten glipt – meer dan welkom in deze dure winter.

Het is het eerste wapenfeit van een nobel initiatief. Zo’n tweehonderd bewoners van het Statenkwartier en andere welvarende wijken hebben hun ‘energiebonus’, de compensatie van 190 euro die ieder huishouden in november en december krijgt, gedoneerd aan Duurzaam Den Haag. Het geld wordt door Energiecoöperatie Moerwijk gebruikt om met kleine ingrepen woningen in Laak en Escamp nog deze winter te verduurzamen.

Bij Bahceci thuis komt Van der Lans van Duurzaam Den Haag de eerste uit het donatiepotje bekostigde gordijnen ophangen. Helaas vallen ze niet in de smaak. “Het is een mooie stof, maar de afwerking is slordig,” taxeert Bahceci. Ze legt haar duimen langs de zoom, om te laten zien dat de naad niet helemaal recht is. “Sorry, lieve schat, maar ik ben eerlijk. Dit is zonde. Gelukkig dat je als eerste bij mij bent gekomen.” Met Bahceci, zelf modeontwerpster, heeft Van der Lans een kritische blik getroffen. Net nu de krant meekijkt. “We zijn nog aan het leren,” verontschuldigt ze zich.

Rijk of arm

Met de gordijnen is het nog even uitproberen. Maar aan het project twijfelt niemand. Rijk of arm, heel Nederland krijgt tweemaal een vergoeding van 190 euro voor de hoge energierekening. “Wij vinden dat die compensatie naar mensen moet gaan die het nodig hebben,” zegt Tom Egyedi, een van de initiatiefnemers in het Statenkwartier. “Met een paar bewoners hebben we toen de oproep gedaan om te doneren aan andere wijken.”

Inmiddels staat de teller op ruim 40.000 euro. “Fantastisch,” zegt Egyedi, die actief is bij de vereniging Buurtenergie Statenkwartier. “Vooraf waren we dik tevreden met 20.000 euro.” Het geld gaat dus niet direct naar bewoners, maar komt terecht in een verduurzamingspotje. “We willen dat het ten goede komt aan waarvoor het is bedoeld: de energiearmoede.” Hij hoopt dat donateurs ook deze maand hun energiebonus zullen schenken.

Isoleren in de winter

Met het geld koopt de energiecoöperatie radiatorfolie, tochtstrips en andere materialen in. De gordijnen laten ze maken door vrijwilligers die een kleine vergoeding krijgen. Met de andere isolatiematerialen hebben de hulptroepen wel veel ervaring. “De folie plaatsen we aan de achterkant van de radiator, zodat de warmte niet de muur maar de kamer intrekt,” legt Van der Lans uit. “Bij woningen met enkelglas plaatsen we soms kozijnfolie. Dat plakken we met een föhn op het raam. Het isoleert, en je kunt nog steeds naar buiten kijken.”

Hoeveel woningen ze kunnen isoleren, hangt af van het aantal donaties. Het project begint klein, met zo’n twintig huizen. “Maar we zijn ook in gesprek met Vestia, dat veel sociale woningen in Moerwijk verhuurt,” vertelt ze. “De corporatie gaat huurders aanmelden die onze hulp nu het meest kunnen gebruiken.” Vrijwilligers krijgen sinds deze week een training om de isolatiemaatregelen bij bewoners thuis uit te voeren.

Slok op een borrel

Hoewel de ingrepen klein zijn, schelen ze een slok op een borrel. Volgens de gemeente kunnen bewoners tot wel 30 procent besparen op hun energieverbruik. “Dat vraagt wel om gedragsaanpassingen,” benadrukt Egyedi. “Bijvoorbeeld de thermostaat een graadje lager en ’s avonds een uurtje eerder uit. En dan nog hangt het verbruik van veel factoren af.” Per woning kijken de hulptroepen waar isolatie het hardst nodig is. “Bij de een pakken we de woonkamer aan, omdat daar veel wordt geleefd,” aldus Van der Lans. “Bij de ander tocht het juist in de slaapkamer.”

In de huiskamer van Bahceci meet Van der Lans nog eens het kozijn op. Voor de gordijnen gaat ze met de makers overleggen. Ze is niet ondankbaar hoor, benadrukt Bahceci. “Ik ben echt blij met spullen die ik krijg. Maar de gordijnmakers krijgen een vergoeding, dan moeten ze goed werk afleveren.”

“Dit is een beginnetje,” zegt Egyedi. Met andere duurzaamheidsverenigingen broedt hij al langer op manieren waarop het ‘zand’ solidair kan zijn met het ‘veen’. “In het Statenkwartier liggen alle makkelijke daken al vol met zonnepanelen, maar elders in de stad is nog plek. Mensen op het ‘zand’ zouden tegen een symbolische rente geld kunnen lenen aan collectieve energiecoöperaties op het ‘veen’.” Bewoners daar kunnen dan voor een paar tientjes deelnemen aan een zonne-energieproject. “Er zijn allerlei mogelijkheden.”

Doneren kan via www.duurzaamdenhaag.nl/project-190

Onze redactie biedt dit verhaal uit de Den Haag Centraal (DHC) van donderdag 8 december gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan de papieren editie van de krant Den Haag Centraal. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van