Nog lang wachten op projecten aan de kust

Het gaat nog jaren duren voordat de nieuwbouw in de duinstrook bij het Noordelijk Havenhoofd van de grond komt. Ook de toekomst van de Visafslag is nog steeds onduidelijk.

Door

Dat blijkt uit een rapportage van wethouder Anne Mulder (VVD, stadsontwikkeling) over de voortgang van alle projecten aan de kust.

Na langdurige onderhandelingen met ontwikkelaar Volker Wessels is afgesproken dat de parkeergarage uiterlijk 1 maart 2026 klaar is. De garage krijgt 840 parkeerplaatsen. Zonder de garage kan de hele verdere ontwikkeling van het gebied niet doorgaan.

Die bestaat onder meer uit de bouw van het complex 3xVIS voor de bedrijven Seafood Centre, AZ-Fisheries en Plugge Zeevis. Het gaat aan de zijde van de Visafslagweg om drie bedrijfsgebouwen, waarvan er twee zijn voltooid. De garage is ook bestemd voor het vorig jaar geopende Inntel Hotel.

Atlantikwall

Ook op het duin zouden drie gebouwen moeten verrijzen, met ‘een op de boulevard gericht programma van horeca dan wel bedrijfsgebonden activiteiten’. Hoewel er nog weinig concreet is, heeft Volker Wessels al wel impressies van deze ‘duinpaviljoens’ laten maken. Die riepen eind vorig jaar veel kritiek op van SOS Den Haag, de Vrienden van Den Haag en een aantal partijen in de gemeenteraad. ‘Een verlate uitvoering van de Atlantikwall,’ sneerde SOS Den Haag eind vorig jaar. Maar de welstandscommissie vindt het ontwerp wel geslaagd.

Ook de Visafslag, een rijksmonument, is onderdeel van de ‘gebiedsontwikkeling’. Het enorme complex moet gerenoveerd worden, maar eigenaar United Fish Auctions (UFA), heeft hier geen geld voor. De gemeente heeft een niet openbaar gemaakt miljoenenbedrag als bijdrage toegezegd, maar dat zou weer kunnen neerkomen op verboden staatssteun. Pas in het najaar wordt duidelijk wat hier gaat gebeuren en of de aandeelhouders van UFA het aandurven. Onderdeel van het plan is de bouw van een nieuwe schouwzaal.

Een project dat wel loopt, is de bouw van het nieuwe boothuis van de KNRM in combinatie met een cafetaria van Simonis. Dit gebouw komt te staan aan het begin van de Visafslagweg, op de ‘kop’ van de Visafslag. Het oude boothuis in de duinstrook wordt afgebroken. Simonis werkt ook nog aan een plan voor de bouw van een nieuw restaurant en appartementen in de duinstrook.

Legokelder aan de kust

Een ander probleemdossier aan de kust is de afwikkeling van de bouw van Legoland Discovery Centre. De constructie van het dak van de kelder, waarin de attractie is ondergebracht, is te licht. Daardoor kan zwaar verkeer op die plek niet over de boulevard rijden. Dat verkeer is er twee keer per jaar, bij het opbouwen en afbreken van de strandtenten. De boel weer openbreken is niet haalbaar.

Daarom zal de gemeente de boulevard ter plekke zes meter verbreden in de richting van het strand. Dat kost bijna 3 miljoen euro. Mulder kondigt aan dat hij dat bedrag gaat verhalen op de betrokken projectontwikkelaar, Sens. Die is eerder al aansprakelijk gesteld. Sens wijst dat af, omdat de gemeente eerder zelf akkoord zou zijn gegaan met een lichtere uitvoering van het kelderdak. Daarom zal hier vermoedelijk nog een juridische procedure volgen.

Onze redactie biedt u dit verhaal uit de Den Haag Centraal van donderdag 6 januari 2022 gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

 

Standaardportret
Bekijk meer van