Nieuw gebouw Legoland in Scheveningen bevat ernstige constructiefouten

Het nieuwe gebouw voor Legoland in Scheveningen bevat ernstige constructiefouten. Het dak van de ‘Lego-kelder’ heeft te weinig draagkracht. De gemeente heeft de ontwikkelaar in gebreke gesteld.

Door en

Dit meldt wethouder Boudewijn Revis (VVD, stadsontwikkeling) aan de gemeenteraad. Op 7 mei opent het Legoland Discovery Centre op de Scheveningse boulevard. De attractie komt tussen Sea Life en het Kurhaus in. In de kelder waar de kinderattractie komt, werden vorig jaar lekkages en scheurvorming in het dak ontdekt. “We hebben toen een extern bureau ingeschakeld om de oorzaak te onderzoeken,” licht de woordvoerder van Revis toe.

“Dit bureau heeft onlangs vastgesteld dat er een probleem is met de draagkracht van de kelder.” De gemeente heeft projectontwikkelaar Sens Real Estate in gebreke gesteld. “Sens mag reageren op het onderzoek en krijgt vervolgens de kans om het kelderdak te herstellen.”

Constructiefout Legoland

Het gevolg van de constructiefout is dat zware vrachtwagens niet mogen rijden boven de kelder van Legoland. Het betreft de driehoek tussen de ingang van Legoland, het Kurhaus en de horeca op de boulevard. Niet bepaald een druk verkeerspunt. “Maar je moet niet willen dat een vrachtwagen daar per ongeluk gaat keren,” legt Revis’ zegsman uit. “Veiligheid staat voorop.”

Een herstel van de totale draagkracht (vergelijkbaar met een verkeersbrug) is ondoenlijk. Dan zou de Lego-kelder helemaal opnieuw moeten worden gebouwd – ‘disproportioneel’, aldus de wethouder. Wel kan met herstelwerkzaamheden de draagkracht zo worden opgekrikt dat de kelder het gewicht van auto’s en normale vrachtwagens aankan. Gerad Schoenaker van Sens zegt dat wordt gezocht naar een oplossing. “We onderzoeken samen met bouwer Stebru en de gemeente de draagkracht van het dak van de kelder. Daarna kijken we welke maatregelen moeten worden genomen.”

Overlast

De Lego-flater heeft consequenties voor Scheveningen. De strandtenten zullen hun bouwmateriaal voortaan via het strand moeten aanvoeren. Dat was dit jaar al de praktijk en volgens de wethouder hebben de strandondernemers daar vrede mee. Verder dreigt vertraging voor de vernieuwing van de Middenboulevard (het deel ter hoogte van het Kurhaus). Er zijn twee smaken, schrijft Revis. Of de verbouwing wordt opgeknipt in verschillende fases. Gevolg hiervan is dat de overlast langer duurt. De andere optie is dat de operatie wordt een jaar uitgesteld. “Daarover zijn we nu in gesprek met de strand- en boulevardondernemers,” vertelt Revis’ woordvoerder.

 

We onderzoeken samen met bouwer Stebru en de gemeente de draagkracht van het dak van de kelder.
Gerad Schoenaker (projectontwikkelaar Sens Real Estate)

 

De gemeente en de ‘afnemer’ bakkeleien al zeker sinds juli vorig jaar over de afronding van het Lego-Vitalizee-complex. Die afnemer is Marco Ballemaker, eigenaar van de Sir Winston Leisure Group (casino’s). Hij zal het onderste deel van het complex verhuren aan Merlin Entertainments, de Britse exploitant van Legoland. Er is een arbiter ingeschakeld. Het zou gaan om de laatste ‘restjes’. Het zijn kosten waarvan nog onduidelijk is wie ervoor moet opdraaien. De arbitrage heeft volgens Revis’ woordvoerder geen betrekking op de problemen met het kelderdak.

Crisis

De komst van Legoland heeft een woelige voorgeschiedenis. In 2017 stemde de gemeenteraad ternauwernood in met de ingewikkelde financieringsconstructie die het stadsbestuur had opgetuigd om de kinderattractie naar Scheveningen te halen. Toenmalige coalitiepartijen PvdA en de Haagse Stadspartij stemden tegen. Dit leidde tot een crisis op het stadhuis. De gemeente stak 16,5 miljoen euro in het project, die het middels erfpacht grotendeels wil terugverdienen.

Deze krant onthulde dat de haast waarmee de verantwoordelijke wethouders de Legoland-deal door de raad hadden geloodst onnodig was. Merlin Entertainments had zijn besluit namelijk al uitgesteld. Tegenstanders van de deal stellen dat marktpartijen worden gefêteerd, terwijl de gemeente een financieel risico loopt.

De tegenslag in Scheveningen is de volgende in een lange rij bouwprojecten waarbij de gemeente is betrokken en die uit de hand zijn gelopen. Eerder deden zich problemen voor bij de vernieuwing van het busplatform boven het Centraal Station. Niet ver daarvandaan, onder het Koningin Julianaplein, lopen de kosten van de grote fietsenstalling steeds verder op. En bij het cultuurgebouw Amare, dat al 30 miljoen euro duurder werd, wordt de opleverdatum waarschijnlijk niet gehaald.

Wilt u meer lezen over de Haagse gemeentepolitiek? Koop dan op donderdag de krant DHC bij een van onze verkooppunten of neem een (proef)abonnement

Standaardportret
Bekijk meer van