Garage onder Apeldoornselaan voorlopig dicht: ‘Wáár moet ik mijn auto nu kwijt?’
De gemeente sluit de moderne parkeergarage onder de Apeldoornselaan. En dat in een wijk waar de parkeerdruk gigantisch is.
Een waterig winterzonnetje weerkaatst tegen de roldeur van de parkeergarage aan de Apeldoornselaan. Door de zonnestralen licht een provisorisch op het plexiglas geschreven tekst glashelder op. ‘Garage moet openblijven,’ is met een viltstift op de ingang gekalkt.
En dat is niet voor niets. De volledig automatische garage houdt de gemoederen in de wijk Rustenburg-Oostbroek al weken bezig sinds wethouder Robert van Asten (D66, verkeer) eind november bekendmaakte dat deze voorziening voorlopig dichtgaat. Op 4 januari moeten alle automobilisten hun voertuig uit de garage (met ruim honderd plekken) hebben gehaald. Zij moeten nu op straat parkeren, omdat de gemeente geen geld heeft voor het noodzakelijk onderhoud aan de gerobotiseerde parkeerkelder.
“Je zag het aankomen, de laatste twee, drie jaar waren er steeds vaker problemen. Vorig jaar was de garage zelfs een heel weekend buiten werking,” vertelt buurtbewoner Peter als hij in zijn auto stapt. “Toen zijn er technici uit Duitsland gekomen om het probleem op te lossen. Het leverde overlast op, auto’s in de file tot aan de kerk,” zegt hij, wijzend naar de Sint-Theresia van Lisieuxkerk op de hoek met de Dierenselaan.
Randstadrail Apeldoornselaan
De Volautomatische Autoberging (VAB), zoals de garage officieel heet, werd in 2006 voor bijna 7 miljoen euro aangelegd vanwege de toenemende parkeerproblemen in Rustenburg-Oostbroek. Dat jaar verdween parkeerruimte op de Apeldoornselaan door de komst van Randstadrail. De gemeente koos toen voor een gerobotiseerde garage voor abonnementhouders: automobilisten zetten hun voertuig op een lift, waarna dit automatisch ondergronds wordt geparkeerd. Een VAB neemt minder ruimte in beslag dan een ‘gewone’ parkeergarage.
De smoes dat er de afgelopen jaren geen geld opzij is gezet voor onderhoud van de garage vreten wij niet.
Maar na vijftien jaar wordt onderhoud steeds lastiger, zo schrijft Van Asten nu aan de gemeenteraad. ‘Veel onderdelen van dit parkeersysteem zijn verouderd en zijn niet meer voorradig. Om de parkeergarage in bedrijf te houden, is op korte termijn investeringsruimte nodig. Voor de aanschaf van een blusinstallatie en het groot onderhoud van de VAB gaat het om vier tot vijf miljoen. Deze middelen zijn echter niet beschikbaar.’ De gemeente zit krap bij kas door allerlei extra lasten en een tegenvallende uitkering uit het gemeentefonds.
Parkeerdruk
De sluiting van de garage ligt gevoelig in Oostbroek-Noord, zoals het buurtje rond de Apeldoornselaan heet. Hier is de parkeerdruk bijzonder hoog. Er zijn meer auto’s dan parkeerplekken. “En dit wordt na sluiting van deze garage alleen maar erger,” vreest wijkbewoner Peter. “Wáár moet ik mijn auto hier nu kwijt? Na zes uur ’s avonds is er geen vrije plek meer te vinden.”
Richard de Mos, fractievoorzitter van Hart voor Den Haag, is een petitie gestart om de automatische parkeergarage open te houden. In twee weken zetten 219 mensen hier hun digitale handtekening onder. De Mos: “Het is vanwege de gigantische parkeerdruk volstrekt onaanvaardbaar dat de gemeente de parkeerplekken de nek om wil draaien. De smoes dat er de afgelopen jaren geen geld opzij is gezet voor onderhoud van de garage vreten wij niet.” Van Asten wil volgend jaar een onderzoek starten naar ‘wat nodig is om de garage in bedrijf te houden’.
Binnenstad
In de binnenstad (Veenkade/Noordwal) ligt nog een VAB. Deze VAB opende in 2016. Volgens Van Asten betekent dit ‘dat de gemeente rond 2030 krediet beschikbaar zal moeten stellen om de herinvestering mogelijk te maken.’ Hij benadrukt dat het stadsbestuur voor de garage in het centrum wél jaarlijks geld reserveert: ruim twee ton per jaar.
Onze redactie biedt u dit verhaal uit de Den Haag Centraal van donderdag 23 december 2021 gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.