Nieuwe coalitie nog niet in zicht, Slob: Politiek is toe aan rust

De zoektocht naar een nieuw meerderheidscollege in Den Haag ligt voorlopig stil. Verkenner Arie Slob schrijft dat de politiek toe is aan rust en gaat half augustus verder.

Door

Tijd voor vakantie. De verkenning die moet leiden tot een nieuw meerderheidscollege in het Haagse stadhuis, ligt tot half augustus stil. Verkenner Arie Slob heeft in anderhalve week tijd al twintig gesprekken gevoerd, zowel met alle fracties individueel als met bepaalde partijen samen. Dat schrijft hij in een tussenbericht aan de gemeenteraad. Dat inmiddels de zomervakantie is begonnen, bemoeilijkt de voortgang van de gesprekken, schrijft hij. ‘Daarnaast is ook duidelijk dat iedereen na een zwaar politiek jaar toe is aan een periode van rust en reflectie’. Dus gaan de gesprekken over een maand weer verder.

Slob werd maandag 3 juni aangesteld door de fractievoorzitters als verkenner, een paar dagen nadat de VVD het vertrouwen opzegde in de coalitie tussen D66, VVD, GroenLinks, PvdA en CDA. Zijn opdracht is om te zoeken naar mogelijkheden voor een meerderheidscoalitie in Den Haag. De voormalig minister van ChristenUnie-huize is net klaar als formateur van de provincie Zuid-Holland, waarbij hij de vorming van een coalitie met onder meer tegenpolen BBB en GroenLinks begeleidde. Vorig jaar was hij formateur in Zwolle.

Impasse

Voorlopig heerst er op het stadhuis een impasse. Nu de VVD uit de coalitie is gestapt, willen de overgebleven partijen het liefst zo snel mogelijk door. Dat kan het beste vinden zij, met D66-leider Robert van Asten voorop, als Hart voor Den Haag van Richard de Mos zich aansluit bij de coalitie en de plek van de VVD overneemt.

Dit wordt door velen als ‘cynisch’ gezien, omdat de coalitie juist in de problemen kwam doordat PvdA en GroenLinks niet in gesprek wilden gaan met Hart voor Den Haag om eventueel aan te schuiven bij de coalitie sinds De Mos en mede oud-wethouder Rachid Guernaoui zijn vrijgesproken in de roemruchte corruptiezaak. Aanschuiven kan nu de VVD is opgestapt wel, omdat het college daarmee niet per se ‘rechtser’ wordt.

De Mos heeft vorige week aangegeven niets te zien in deze inruilvariant. De directe aanleiding was een like van PvdA-raadslid Mikal Tseggai voor een tweet waarin Hart voor Den Haag ‘fxcking corrupt’ wordt genoemd. Tseggai heeft hiervoor excuses aangeboden. Hart voor Den Haag ziet, net als de VVD, het meest in een coalitie van de drie grootste partijen – Hart voor Den Haag, D66 en de VVD. Hier ziet Van Asten weer weinig in.

Radiostilte

De gesprekken die Slob heeft gevoerd hebben hem, zo schrijft hij, geholpen de situatie te begrijpen waarin het stadsbestuur is terechtgekomen. ‘Mij is opgevallen dat iedere fractie zich bewust is van de ernst van de situatie en een grote verantwoordelijkheid voelt om weer te komen tot normalisering van (politieke) verhoudingen en het vinden van een gezamenlijke weg voorwaarts.’ Een aantal ‘oplossingsrichtingen’ zijn al oriënterend besproken.

Bij de start van de gesprekken kondigde Slob een radiostilte af. Om de voortgang van de gesprekken niet te benadelen, zullen politici dus geen (openbare) mededelingen doen over wat er gezegd is.

Pasfoto Mieke
Bekijk meer van