Verkenner Arie Slob op zoek naar nieuwe coalitie in stadhuis, waar impasse dreigt

De gemeenteraad heeft oud-minister Arie Slob benoemd als verkenner voor een nieuwe coalitie. Nog geen week na het opstappen van de VVD tekent zich een impasse af op het stadhuis.

Door

Maandagavond maakte burgemeester Jan van Zanen de benoeming van Slob bekend. De voormalig minister van ChristenUnie-huize is net klaar als formateur van de provincie Zuid-Holland, waarbij hij de vorming van een coalitie met onder meer tegenpolen BBB en GroenLinks begeleidde. Vorig jaar was hij formateur in Zwolle.

Nu wacht hem misschien wel de moeilijkste klus. Hij gaat de mogelijkheden van een nieuwe meerderheidscoalitie in de gemeenteraad verkennen.

Vorige week donderdag stapte de VVD uit de coalitie, omdat GroenLinks en de PvdA volgens de liberalen te weinig openstonden voor een eventuele samenwerking met Hart voor Den Haag. Fractievoorzitter Lotte van Basten Batenburg maakte het besluit bekend nadat de twee linkse partijen tegen haar motie stemden om het advies van gespreksleider Bruno Bruins – voer als coalitie verkennende gesprekken met de partij van Richard de Mos – op te volgen.

 

We gaan niet met de PvdA en GroenLinks in één college!
Hart voor Den Haag in persbericht

 

Die motie werd wel aangenomen. Dus is het in de eerste plaats aan de overgebleven coalitiepartijen om met De Mos het gesprek aan te gaan, hoe onwaarschijnlijk dat na afgelopen donderdag ook lijkt. D66 ziet niettemin geen andere weg om snel een doorstart te maken. ‘Meer vertraging is geen optie,’ stelt de partij maandagavond in een persbericht. ‘We kunnen samen snel tot een brede, stabiele coalitie komen die een echte afspiegeling is van de stad.’

Deur dicht

Maar Hart voor Den Haag voelt niks voor deze variant. Sterker nog, de partij gooide eerder op maandagavond de deur dicht. ‘We gaan niet met de PvdA en GroenLinks in één college!’, schreef de partij in een opgewonden persbericht. Directe aanleiding was een like door PvdA-raadslid Mikal Tseggai van een tweet waarin Hart voor Den Haag ‘fxcking corrupt’ wordt genoemd. Tseggai heeft hiervoor excuses aangeboden.

Achterliggende frustratie is de weigering van de twee linkse coalitiepartijen om, althans tot het vertrek van de VVD, een toetreding van Hart voor Den Haag tot de coalitie serieus te overwegen. De Mos stuurt aan op een driemanschap met D66 en de VVD. Dat zou wel betekenen dat zowel het coalitieakkoord als de wethoudersploeg flink op de schop gaat.

Daarmee tekent zich op het stadhuis alweer een impasse af. Aan Slob de taak om een uitweg te vinden.

Standaardportret
Bekijk meer van