Niels van den Berge, GroenLinks: ‘Ik wil door met het mbo en toegang tot het recht’
Stapt u straks met groengele bril het stemhokje in? Den Haag grossiert in Tweede Kamerkandidaten. DHC stelt tot de verkiezingen op 17 maart bekende en minder bekende Haagse kandidaten aan u voor. In deel 8: Niels van den Berge (36), nummer 12 op de lijst GroenLinks.
Niels van den Berge (36), nummer 12 op de lijst GroenLinks, is nu Tweede Kamerlid. In 2018 was hij tijdelijk voorzitter van de Haagse afdeling van GroenLinks.
U kwam later in de Kamer. Wat heeft u in anderhalf jaar tijd kunnen doen?
Niels van den Berge: “Best veel, daar ben ik trots op. Het scheelt dat ik in 2011 al kort in de Kamer zat en beleidsmedewerker van de fractie ben geweest. Als Kamerlid heb ik het mbo meer op de kaart gezet. In het debat gaat het vaak over hbo en universiteit, terwijl mbo-studenten de grootste groep zijn. Ik heb me bijvoorbeeld hardgemaakt voor een brigade tegen stagediscriminatie, die er nu komt, en voor meer stageplekken in coronatijd. Andere successen zijn de effectievere aanpak van seksueel geweld en een verlaging van de griffiekosten voor burgers, zodat de rechtspraak toegankelijker wordt.”
Wat zou u de komende vier jaar willen doen?
“Ik wil in ieder geval door met het mbo en toegang tot het recht. In het toeslagenschandaal hebben we gezien wat er kan gebeuren met burgers wanneer dit laatste niet goed is geregeld. Ik heb een goed netwerk opgebouwd en ik heb nog allemaal ideeën liggen. Daarnaast zou ik me graag bezighouden met duurzaamheid. Ik ben een boerenzoon, opgeleid in Wageningen, met een groen hart. Verder alles met ontwikkelingssamenwerking.”
[Tekst gaat verder onder afbeelding.]
Daar heeft u ervaring mee, in Bangladesh. Hoe heeft dat u gevormd als politicus?
“Gevormd is een groot woord. Mijn idealen had ik al voor ik naar Bangladesh ging. Het heeft wel de manier waarop ik de dingen bekijk beïnvloed. Ik was al bezig met klimaatverandering, maar in Bangladesh heeft dat een gezicht gekregen. Ik heb boeren geholpen wier akkers onbruikbaar zijn geworden en ik heb dorpen zien wegspoelen. Bij mijn vertrek heb ik ze beloofd ook hun belangen te vertegenwoordigen in de Nederlandse politiek.”
Ik was al bezig met klimaatverandering, maar in Bangladesh heeft dat een gezicht gekregen.
U staat op plek 12. Het spant erom, gezien de peilingen.
Niels van den Berge: “Even afkloppen, maar ik heb er een goed gevoel over. Kijkend naar de peilingen verwacht ik dat GroenLinks minstens vijftien zetels haalt. Al blijft het politiek; er kan nog van alles gebeuren.”
Het gaat links electoraal niet voor de wind. Komt er ooit wat van samenwerking terecht?
“Ondanks de peilingen ben ik optimistisch. Uit onderzoek blijkt dat met name progressieve kiezers hun keuze nog moeten maken. De linkse partijen hebben de afgelopen jaren al veel samengewerkt, bijvoorbeeld bij de Klimaatwet of het tegenhouden van de afschaffing van de dividendbelasting. Andere partijen staan misschien niet te springen bij ons voorstel om bij de verkiezingen samen op te trekken, maar van veel kiezers krijgen we steunbetuigingen. Er zijn veel meer overeenkomsten dan verschillen. Anders maken we nooit een vuist tegen rechts.”
Wat kunt u betekenen voor de stad Den Haag?
“Ik neem mijn netwerk en kennis uit de stad mee naar het Binnenhof. Nu woon ik op Scheveningen. Hiervoor heb ik lang in de Schilderswijk gewoond en ik spreek er mensen nog altijd. Dus als het in het debat weer over de wijk gaat, vertegenwoordig ik die bewoners. Daarnaast ben ik nog steeds betrokken bij de Haagse afdeling van GroenLinks.
DHC stelt bekende en minder bekende Haagse Tweede Kamerkandidaten aan u voor. Deze portretten en ander (lokaal) verkiezingsnieuws leest u in onze online special. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor een (proef)abonnement op DHC. U ontvangt de krant 10 weken voor slechts 10 euro. Voor 90 euro per jaar kunt u DHC ook digitaal lezen.