Miljoenenclaim dreigt voor gemeente door tegenhouden supermarkt

Een poging van BMI Vastgoed om in het voormalige pand van Rock Palace in de Torenstraat een supermarkt van Lidl te plaatsen, strandde bij de gemeente. Nu dreigt er een claim voor vier jaar aan gemiste huurinkomsten.

Door

“Ons doel is schadevergoeding en die loopt in de miljoenen,” zegt de directeur van BMI Vastgoed. De gemeente trok de vergunning in na bezwaren van bewoners van het Agnietenpad, dat achter de Torenstraat ligt. En dat was onterecht, betoogde de directeur deze week bij de Raad van State. “We hebben er vier jaar na vertrek van de muziekwinkel geen winkel in kunnen openen. Dat doet wat.” Als de Raad oordeelt dat de intrekking inderdaad onterecht was, dan opent dat de weg voor een schadeclaim.

Lidl is intussen afgehaakt. Supermarktketen Dirk van den Broek is de nieuwe gegadigde. De dreigende overlast door laden en lossen bij Lidl aan het Agnietenpad is afgewend. Dirk van den Broek gaat laden en lossen aan de Torenstraat. Maar daar zien de bewoners de dreigende overlast van een supermarkt ook niet zitten. De vergunning die de gemeente heeft verleend aan Dirk van den Broek wordt ook aangevochten en ligt nu bij de Rotterdamse rechtbank voor behandeling.

Laden en lossen rond Torenstraat

De gemeente trok de eerste vergunning in omdat laden en lossen van vroeg tot laat op de dag in strijd is met het bestemmingsplan in de buurt van het Westeinde en de parkeerregels. De Rotterdamse rechtbank keurde dit besluit goed, maar de directeur van BMI Vastgoed stelt dat het bestemmingsplan niet deugt. “Volgens de planregels is alleen in de parkeergarage laden en lossen toegestaan. En verder in de hele Westeindebuurt niet.”

De werkelijkheid bewijst volgens hem anders. “Dit is een fout in het plan. Maar de gemeente wil die fout niet toegeven.” De gemeente wil daar niets van weten. Laden en lossen is wel degelijk mogelijk met een ontheffing. Toch zijn er twijfels bij de Raad over de planregels.

“Van ons mag er een supermarkt komen,” zegt een van de bewoners. “Maar we willen niet de overlast.” “Het is eigenbelang van de omwonenden”, reageert de directeur van BMI. “Ze willen wel de lusten, maar niet de lasten van wonen in de binnenstad.”

De uitspraak volgt over zes weken.

Onze redactie biedt dit verhaal uit de Den Haag Centraal (DHC) van donderdag 9 maart 2023 gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan de papieren editie van de krant Den Haag Centraal. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

 

Standaardportret
Bekijk meer van