Bouwplaats KJ-plein krijgt mogelijk tijdelijke inrichting

Het kale bouwterrein dat nu al jaren het Koningin Julianaplein (KJ-plein) domineert, wordt mogelijk tijdelijk ingericht met bestrating en groen. De kans daarop neemt toe, nu de ontwikkelaar en bouwer niet durven te beginnen met de nieuwbouw ter plekke.

Door

Dat blijkt uit een voortgangsbericht dat wethouder Anne Mulder, die tot dinsdag de verantwoordelijke bestuurder was, naar de gemeenteraad heeft gestuurd. Dat stuk bevat een groot aantal aanpassingen van afspraken met de ontwikkelcombinatie OCKJ (Synchroon en Amvest). Desondanks blijft de onzekerheid groot. Alleen als er ‘rust’ op de bouwmarkt ontstaat, kan de bouw beginnen en dan niet voor medio volgend jaar. Mulder houdt er rekening mee dat ook dit niet zal lukken. Hij schrijft: ‘Mocht duidelijk worden dat OCKJ het komende jaar geen start bouw verwacht, dan gaat het college onderzoeken of we op een gedeelte van het dek van de fietsenstalling op het KJ-plein een tijdelijke invulling/inrichting kunnen maken.’

De oppositie in de gemeenteraad twijfelt of het project ooit van de grond gaat komen. “We hebben nu zo vaak gehoord dat de bouw ging beginnen, dat het ongeloofwaardig wordt,” zegt Robert Barker, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren. “De onzekerheid is alleen maar groter geworden. Wat mij betreft wordt dat plan voor een tijdelijke herinrichting nu gemaakt, anders ligt deze prominente plek in de stad er over een jaar nog leeg bij.” Barker wil de kwestie binnenkort in de raad aan de orde stellen.

Twee torens op KJ-plein

Het leek er lang op dat OCKJ dit jaar dan eindelijk met de bouw van het u-vormige wooncomplex ‘KJ Residences’ zou beginnen. Het bestaat uit twee torens van negentig meter hoog, een lager verbindingsgebouw en een entreegebied voor het Centraal Station. Het complex bevat ongeveer vierhonderd woningen. Vorig jaar tekende de ontwikkelcombinatie nog een overeenkomst met bouwer Ballast Nedam Building. Maar dat bedrijf durft het nu niet aan om met de bouw te beginnen, onder meer uit vrees voor kostenstijgingen. ‘De bouwer schrikt terug voor deze risico’s,’ aldus Mulder.

De CEO van Ballast Nedam, Kemal Sağlam, ging eerder deze maand in algemene zin in op de situatie. “Onzekerheid is de essentie van de omstandigheden waarin we ons bevinden. De geopolitieke situatie, wereldwijde kostenstijgingen en vertragingen in materiaalleveringen hebben ook op ons bedrijf impact,” zei hij bij de presentatie van de (gunstige) halfjaarcijfers.

Afstemmingsproblemen

Maar op het KJ-plein is meer aan de hand. Onder de bouwplaats ligt de twee jaar geleden al voltooide fietsenstalling. De bouw daarvan is door de gemeente ‘losgeknipt’ van het totale project. Wel is de fundering voor de bovenbouw gelegd. In de praktijk blijkt dat er talloze afstemmingsproblemen zijn, onder meer met de NS. Daarnaast zou er schade kunnen ontstaan aan de fietsenstalling of zou kunnen blijken dat de funderingen toch aanpassing behoeven. Als de bouw van de woontorens begint, gaat de fietsenstalling voor langere tijd dicht.

Het zijn allemaal zaken die nu meespelen, en die bouwer en ontwikkelaar huiverig maken. De gemeente is daarom het afgelopen jaar driftig in de weer geweest om aanvullende afspraken te maken, onder meer over een geschillenregeling. Mulder meldt de raad dat hij verder geen middelen of mogelijkheden heeft om de bouw te laten beginnen. In de eerdere overeenkomst met OCKJ is geen bouwplicht opgenomen. De gang van zaken op het KJ-plein lijkt op wat nu speelt rond het project The Grace (twee hoge woontorens) bij de Rijswijkseweg. Ook daar durven de bouwer en de ontwikkelaar het niet aan.

Anne Mulder is overigens van dit en vele andere probleemdossiers uit de bouwsector verlost. De VVD’er is sinds dinsdag wethouder van onder meer mobiliteit en Scheveningen. D66’er Robert van Asten is nu belast met de portefeuille stedelijke ontwikkeling. Het plein is intussen uit zichzelf groen geworden.

Wilt u meer lezen over politiek, cultuur, sport en gastronomie in Den Haag? Koop de krant bij een van onze verkooppunten of neem een (proef)abonnement

 

Standaardportret
Bekijk meer van