Bouw KJ-plein: weer twee miljoen duurder, fietsenstalling opnieuw dicht
De splinternieuwe fietsenstalling onder het Koningin Julianaplein moet in oktober weer een jaar dicht en de bouwplannen op het plein gaan nog eens 2 miljoen euro extra kosten. De gemeenteraad wil opheldering: “Het einde lijkt zoek.”
Vertraging, financiële tegenvallers, de gemeenteraad is het zat om steeds weer slecht nieuws te krijgen over grote bouwprojecten en daarbij aan de zijlijn te staan. Zo ook bij de plannen op en onder het Koningin Julianaplein (KJ-plein) naast het Centraal Station. “We moeten elke keer maar tekenen bij het kruisje,” verzucht fractievoorzitter Judith Klokkenburg van CU/SGP. Haar collega Lesley Arp van de SP: “Het stapelt zich maar op, het einde lijkt zoek.”
De fietsenstalling onder het stationsplein, die afgelopen zomer werd geopend, moet per oktober voor zeker een jaar weer dicht. Dan begint de bouw van de geplande woontorens en het is niet veilig om de stalling tijdens de werkzaamheden te blijven gebruiken. Dit staat in een nieuw collegevoorstel dat wethouder Anne Mulder (VVD, stadsontwikkeling) naar de raad heeft gestuurd. Daar komt nog bij dat de bouwplannen nog 2 miljoen euro extra gaat kosten. Er is haast bij dit besluit, dus de gemeenteraad debatteert er volgende week al over.
Raadsleden willen opheldering, maar kijken ook naar het grotere plaatje waarin het steeds misgaat bij bouwprojecten. “We moeten leren van de fouten,” zegt Jan Pronk (VVD). “Zeker gezien de grote projecten die nog komen gaan zoals de Binckhorst, het CID (Central Innovation District, red.) en Zuidwest. Maar de ontwikkeling van deze nu lelijke plek is nodig. We moeten door.” Arp: “Dat dit project een domper is, lijkt me de onverbiddelijke conclusie. Maar er moet publiekelijke verantwoording komen voor deze bodemloze bouwput waar miljoenen in verdwijnen.”
Fouten KJ-plein
De meeste partijen zijn het erover eens dat de grootste fouten in dit project zijn gemaakt in de beginfase. Bijvoorbeeld toen werd besloten om de fietsenstalling en de bouw erbovenop apart aan te besteden, terwijl de fundering van de woontorens in de fietsenstalling verwerkt moet worden. William de Blok (Hart voor Den Haag): “Die twee partijen (OCKJ voor de torens en Mobilis voor de stalling, red.) houden elkaar in een wurggreep.”
Mulder heeft beloofd om de raad beter mee te nemen, transparanter te zijn. Het is nu allemaal heel vaag.
Daarnaast is er de gewraakte contractvorm die zowel voor het cultuurpaleis als voor de fietsenstalling is gebruikt: Design, Build & Maintain (DBM). Daarbij moet de opdrachtgever vooraf precies vertellen wat de wensen zijn. De bouwer maakt een totaalprijs en moet voor die prijs ook opleveren en onderhouden, onvoorziene zaken komen voor rekening van de bouwer. Tenzij de opdrachtgever aanvullende wensen heeft, dan ligt alles weer open. Arp: “Dan weet je dat je de Sjaak bent.” Dat vindt ook raadslid Isabel Bos (GroenLinks): “We hebben destijds de risico’s te rooskleurig ingezien. Bij DBM-contracten lijkt het wel een natuurwet dat het altijd toch duurder uitvalt.” Arp wil dat een extern rapport over het contractmanagement, dat de gemeente liet maken, openbaar wordt.
Krediet
Wethouder Mulder heeft heel wat meer krediet dan zijn voorganger Boudewijn Revis (VVD), die het grootste deel van dit project onder zijn hoede had. Maar dat maakt de raad niet minder kritisch over zijn brief.
Robert Barker (PvdD): “Mulder wordt met heel wat lijken in de kast geconfronteerd – niet alleen in dit project. Maar hij moet duidelijkere stukken schrijven. Hij heeft beloofd om de raad beter mee te nemen, transparanter te zijn. Het is nu allemaal heel vaag. Waar komen die extra kosten vandaan?” Arp noemt de brief zelfs ‘onleesbaar’. Een deel van de 2 miljoen euro wordt verklaard doordat ‘de herinrichting van het KJ-plein duurder uitvalt door een hoger kwaliteitsniveau’.
We worden nu constant overvallen, ingehaald door de realiteit. Elke keer moet er geld bij. Dat is geen managen.
Klokkenburg: “Waarom moet het zoveel meer kosten?” Het ontwerp voor de inrichting van het plein is er ook nog niet, benadrukt Barker. Daniël Scheper (D66) wil van de wethouder weten wat hij zelf vindt van de transparantie en de duidelijkheid in recente stukken. “Is dit wat we mogen verwachten?”
Plaatje KJ-plein
Voordat de bouw van de woontorens op het KJ-plein kan beginnen, zal de ingang van de fietsenstalling moeten worden ontmanteld. Pas in de loop van 2024 zal die weer volledig open zijn, als de bouw klaar is. In de tussentijd blijft de fietsflat aan de Rijnstaat staan.
In het stuk dat naar de raad is gestuurd waarschuwt wethouder Mulder al voor het risico dat er de komende tijd nog meer geld naar het project moet, bijvoorbeeld als het verwijderen van de roltrappen en liften bij de ingang van de fietsenstalling meer geld kost dan verwacht. Bos: “We gaan er dus eigenlijk vanuit dat het weer mis zal gaan.” De Blok zucht al bij het idee. “Natuurlijk kunnen er dingen fout gaan. Maar ik zou heel graag een realistisch plaatje krijgen van de wethouder: hoe nu verder? We worden nu constant overvallen, ingehaald door de realiteit. Elke keer moet er geld bij. Dat is geen managen.” Verschillende raadsleden benadrukken dat ook nog niet alle door Mulder beloofde stukken er zijn. De Blok: “De vraag blijft: waar teken ik voor?”
Wilt u meer Haags nieuws lezen? Overweeg een (proef)abonnement op Den Haag Centraal. U ontvangt de krant 10 weken voor slechts 10 euro. Voor 90 euro per jaar kunt u DHC ook digitaal lezen.