Gemeente betaalt 3 miljoen voor start bouw Koningin Julianaplein

Eindelijk kan de bouw van de woontorens op het Koningin Julianaplein van start, zo lijkt het. Om de boel weer in gang te zetten betaalt de gemeente drie miljoen euro extra. Ontwikkelaar OCKJ doet hetzelfde om zo het financiële gat te dichten.

Door

Zes jaar lang is het stationsplein tegenover de Koekamp nu al een bouwput. Een doorn in het oog van de lokale politiek, maar wat te doen? Eigenlijk zou eind 2018 al begonnen worden met de bouw van twee woontorens boven op een zogenaamde ‘stadshal’ die in verbinding staat met het Centraal Station. Maar vertraging boven op vertraging teisterde het project op het Koningin Julianaplein.

Inmiddels was de bouw vanwege de gestegen kosten voor  bouwer OCKJ (een samenwerking van Amvest Development en Synchroon), door onder meer de inflatie, hogere prijzen voor bouwmaterialen en de energiecrisis, op de lange baan geschoven. En daar kon de gemeente weinig aan veranderen omdat in de contracten geen bouwplicht was opgenomen.

Het voorstel om allebei drie miljoen euro extra neer te tellen komt van OCKJ. De ontwikkelaar heeft in een brief aan de gemeente aangegeven dat het – kort gezegd – nu of nooit is voor het KJ-plein. De belegger in het project dreigde zich terug te trekken vanwege de grote risico’s. Om het toch nog tot een goed einde te brengen, moest een tekort worden overbrugd van zes miljoen euro. Daarvan vraagt OCKJ de gemeente dus om de helft bij te dragen. Als dat gebeurt, kan de bouw eind dit jaar of op z’n laatst begin 2024 van start. Dat betekent dat er twee torens van negentig meter hoog zullen verschijnen met in totaal 396 koop- en huurappartementen, waarvan 51 sociale huurwoningen. Het plein zelf zal groen worden ingericht.

Verbeterd Koningin Julianaplein

Om te bepalen of de gemeente met het voorstel akkoord kon gaan, heeft verantwoordelijk wethouder Robert van Asten (D66, stedelijke ontwikkeling) onafhankelijke adviseurs en onderzoekers van PWC naar de verschillende scenario’s laten kijken. De extra bijdrage van nu kwam uit de bus als minst erg. De gemeente zou meer geld kwijt zijn als het plein langer leeg blijft en er bijvoorbeeld kosten moeten worden gemaakt voor een tijdelijke invulling. Als de gemeente de grond weer terug zou nemen van OCKJ, zou dat een verlies van tussen de vijf en tien miljoen euro betekenen. Helemaal niet meer bouwen op de locatie kost Den Haag ruim achtentwintig miljoen euro.

[Tekst gaat verder onder afbeelding.]

Impressie van het Koningin Julianaplein. (Gemeente Den Haag)

Wethouder Van Asten zegt in een verklaring: ‘Dit is financieel het beste scenario voor de gemeente. Het levert ook nog eens zeer waarschijnlijk woningen, de stadshal én een verbeterd KJ-plein op. Onderzoeksbureau PWC bevestigt dat dit de verstandigste beslissing is.’

Strenge voorwaarden

Aan de bijdrage van de gemeente zitten wel strenge voorwaarden, laat de wethouder weten. Het geld wordt pas overgemaakt als de bouw echt gestart is en er ook twaalf maanden achtereenvolgend gebouwd is, bijvoorbeeld. Daarnaast is drie miljoen euro het maximum. Als de woningen op het plein toch meer opleveren, kan dat bedrag minder worden. Bovendien mag de ontwikkelaar geen winst maken op de inbreng van de gemeente.

Volgens experts van buitenaf is de bijdrage van de gemeente overigens geen ongeoorloofde staatssteun, omdat de gemeente in eenzelfde situatie een andere marktpartij eenzelfde som geld had gegeven. Het voorstel moet nog worden goedgekeurd door de gemeenteraad.

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan de papieren editie van de krant Den Haag Centraal. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

 

Pasfoto Mieke
Bekijk meer van