Den Haag stort toch voor Turkije en Syrië

De gemeente Den Haag doet alsnog mee aan de actie één euro per inwoner voor de hulpverlening in Turkije en Syrië. Er gaat 5,5 ton naar Giro 555.

Door

Het college van B en W maakte dinsdag bekend dat het 550.000 euro bijdraagt aan Giro 555 van de Samenwerkende Hulporganisaties. ‘Het college heeft dit besluit na zorgvuldige afweging genomen omdat internationale financiële hulp niet tot de taken van de gemeente behoort’, schrijft het stadsbestuur in een verklaring. Maar: ‘Alles afwegende heeft de uitzonderlijke situatie met de volle omvang van de ramp die nu steeds helderder wordt en de grote betrokkenheid van veel inwoners van Den Haag die vaak direct of indirect geraakt zijn voor dit besluit de doorslag gegeven’.
Nur Icar, fractievoorzitter van DENK in de gemeenteraad, zegt ‘enorm trots’ te zijn omdat het college op een eerder ingenomen standpunt is teruggekomen. “Zo’n gebaar is goed voor alle acties die gaande zijn en versterkt de sociale cohesie. Dit is een hart onder de riem van alle vrijwilligers.” DENK heeft een grote Turkse achterban. Ook Hart voor Den Haag, vorige week zeer kritisch, is nu positief. Partijleider De Mos: “Goed dat dit besluit nu is genomen. Het was beschamend dat Den Haag als enige G4-gemeente geen bijdrage gaf.”

‘Zeer gewaardeerd’

Vorige week zag het college van B en W nog niets in een bijdrage. Dat leidde ook buiten de raad tot scherpe kritiek. De voorzitter van de Turks-Islamitische Culturele Stichting, Tahsin Çetinkaya, noemde het stadsbestuur ‘blind, harteloos en versteend’. Nu is ook hij blij. “De stad van Vrede en Recht heeft een zeer gewaardeerd besluit genomen.”

De ChristenUnie/SGP, ook voorstander van een Haagse bijdrage, had aangekondigd de zaak woensdag aan de orde te zullen stellen in een raadscommissievergadering met de burgemeester. Fractievertegenwoordiger Simon Fritschij zei dinsdag dat het van ‘vrekkigheid’ zou getuigen als de Stad van Vrede en Recht niet mee zou doen. Het debat woensdag is nu niet meer nodig.

[Dit stuk is dinsdagavond 14-02-2023 aangevuld met nieuwe reacties.]

Standaardportret
Bekijk meer van