Den Haag geeft ‘Bermudadriehoek’ terug aan Rijswijk

Een onlogisch verloop van de gemeentegrens tussen Den Haag en Rijswijk wordt ongedaan gemaakt. Wat zit hier achter?

Door

De gemoederen laaiden hoog op tussen Den Haag en de randgemeenten, ruim twintig jaar geleden. De hofstad breidde in de polder zijn grondgebied uit ten koste van Rijswijk, Leidschendam en Wateringen. Intussen zijn daar nieuwe wijken verrezen. Eén klein deel van deze ‘annexatie’ wordt nu teruggedraaid.

Om Den Haag te verbinden met de nieuwe wijken werd destijds langs de Trekvliet, bij de Geestbrug, een Haagse ‘corridor’ van Rijswijks grondgebied afgescheiden. Gevolg: Rijswijkers aan de Cromvlietkade wonen in Rijswijk, maar hun stoep en straat zijn van Den Haag.

Verwarring

Dat leidde uiteraard tot verwarring. “Als we een klacht hebben over de bestrating of de groenstrook,” zegt een bewoonster die niet met haar naam in de krant wil, “weten ze op het Haagse stadhuis niet eens dat zij erover gaan. Cromvlietkade? ‘Is Rijswijk!’, klinkt het dan. Nee, dus. Den Haag moet hier de tegels recht leggen.” Ex-bewoner Sebastian Klijnsma formuleert het zo: “Het is hier eigenlijk een soort bestuurlijke Bermudadriehoek.”

Maar daar komt nu een einde aan. Het idee was ooit dat het zogenaamde Trekvliettracé zou worden gebruikt voor de aanleg van een autotunnel voor de Rotterdamsebaan. Dat ging niet door, omdat er uiteindelijk een geboorde tunnel kwam onder Voorburg. Nu die er is, vervalt de noodzaak van de corridor. “We kunnen terug naar de oude situatie,” zegt burgemeester Jan van Zanen opgeruimd. “Dat levert voor de inwoners van het gebiedje veel duidelijkheid op. De stoep voor hun deur ligt nu ook weer in Rijswijk.”

Vlag kan uit in Rijswijk

Beide stadsbesturen zijn het deze keer roerend eens. De grenscorrectie zou op 1 januari 2023 van kracht moeten worden. Eerder kan niet, want de gemeenteraden moeten een officieel besluit nemen, en dat moet vervolgens nog langs het Provinciehuis. De bewoonster van de Cromvlietkade steekt haar duim op. “De vlag kan uit.”

Wilt u meer lezen over Haagse politiek, achtergronden en cultuur? Neem een (proef)abonnement op de onafhankelijke weekkrant Den Haag Centraal. Of koop de krant bij één van onze verkooppunten

 

Standaardportret
Bekijk meer van