Automobilist ontdekt Rotterdamsebaan pas na afsluiting Utrechtsebaan
Het heeft even geduurd, maar na bijna een jaar ontdekken Haagse automobilisten dan toch de Rotterdamsebaan. Hier was wel een zetje in de rug voor nodig: de afsluiting van de Utrechtsebaan.
Deze snelweg (A12) is sinds half januari dicht tussen het Malieveld en het Prins Clausplein, overigens alleen voor het verkeer dat Den Haag uit rijdt. Veertig procent de automobilisten kiest nu voor de Binckhorst en de Rotterdamsebaan als alternatief om van de binnenstad naar het snelwegennet te rijden. ‘Een verstandige keuze, want dit is sneller dan andere omleidingsroutes,’ schrijft de gemeente in een reactie.
Op de nieuwe verbindingsweg plus tunnel tussen de Binckhorst en het snelwegennet, die ruim 640 miljoen euro kostte, was het doorgaans vrij rustig. Maar daar is nu verandering ingekomen. In de ochtend- en avondspits rijden nu zo’n 3700 voertuigen per uur de stad uit over de Rotterdamsebaan.
Avondspits Rotterdamsebaan
Volgens de gemeente is het op deze route ook drukker de stad in, hoewel de Utrechtsebaan in die richting wél open is. ‘Dit is vooral zichtbaar tijdens de avondspits, waar het aantal automobilisten opliep tot ruim 3500 voertuigen per uur. Dat komt neer op een stijging van vijf procent.’
Niet alleen op de Rotterdamsebaan is de afsluiting van de Utrechtsebaan merkbaar. Ook op de Benoordenhoutseweg en de Landscheidingsweg (N14) is het drukker. Toch is een groot verkeersinfarct uitgebleven, waarschijnlijk door het relatief hoge aantal thuiswerkers. De Utrechtsebaan is nog tot eind mei dicht voor het verkeer ‘stad uit’. Automobilisten richting de binnenstad kunnen wel van deze weg gebruik maken, met uitzondering van de eerste twee weekenden van februari. Dan is de Utrechtsebaan in beide richtingen afgesloten.
Groot onderhoud
De 45 jaar oude Utrechtsebaan is toe aan groot onderhoud. Het wegdek, de betonnen fundering, de wanden en de op- en afritten moeten worden vervangen. Ook moeten de verkeerstechnische installaties worden vernieuwd.
Het werk beslaat het hele gemeentelijke deel van de weg, dat loopt van de Zuid-Hollandlaan tot aan de gemeentegrens met Voorburg. Eigenlijk zou het werk in het najaar van 2021 plaatshebben, maar door vertraging in de aanbestedingsprocedure is het onderhoud over de jaarwisseling getild.
Veertig flitspalen
De gemeente wil in de strijd tegen hardrijders veertig mobiele flitspalen inzetten. Dat heeft wethouder mobiliteit en D66-lijsttrekker Robert van Asten zaterdag bekendgemaakt voor de microfoon van Den Haag FM. De palen zouden bij verassing moeten opduiken langs wegen als de Neherkade, de Groen van Prinstererlaan, de Lozerlaan, de Van Alkemadelaan, de Laan van Leidschenveen en de Vondelstraat. Kortom: plekken waar veelvuldig te hard wordt gereden.
De pakkans van ‘verkeershufters’ moet omhoog, vindt Van Asten. “Zodat niemand meer denkt: ik weet waar die achttien flitspalen in Den Haag staan, voor de rest gooi ik lekker het gas erop,” aldus de wethouder bij Den Haag FM. Verder wil de D66’er ‘snelheidsdisplays’ inzetten. Dat zijn borden die aangeven hoe hard een passerende auto rijdt en dan een positief of negatief duimpje laten zien. Voor de flitspalen moet Van Asten overigens bij Justitie zijn. Hij heeft een verzoek ingediend bij het openbaar ministerie.
Meer lezen over Haagse politiek, achtergronden en cultuur? Neem een (proef)abonnement op de onafhankelijke weekkrant Den Haag Centraal. Of koop de krant bij één van onze verkooppunten.