‘Park070 wordt stoer en eigentijds met veel glas’

Op de locatie van het voormalige CBS in Voorburg verrijst de komende jaren nieuwbouwproject Park070. De verkoop van de 230 duurzame appartementen en (gezins)woningen start deze zomer. “Het wordt een buurtje binnen een wijk,” zegt Patrick Joosen van gebiedsontwikkelaar BPD. Park070 is een van de projecten die wordt uitgelicht in de nieuwbouwspecial van DHC, die 12 april als bijlage bij de krant zat.

Door

Projectontwikkelaar Chris Schouten heeft in 2014 het voormalig CBS-gebouw (uit 1973) gekocht van het Rijksvastgoedbedrijf. Een spannende zet in crisistijd. “Maar juist als het economisch minder gaat, moet je je portefeuille aanvullen,” zegt Schouten, die zo’n 55 miljoen euro investeert in de totstandkoming van Park070: 230 duurzame appartementen en (gezins)woningen in Voorburg, grenzend aan Park ’t Loo. “Het is een groot project en daarom zochten wij een partner om de finish te halen.”

Gebiedsontwikkelaar BPD is blij met de geboden kans. Achter de schermen is hard gewerkt, maar nu pas is er echt iets te zien. Want de duurzame sloop van het gebouw dat sinds 2008 leegstaat, is begonnen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek is nu al jaren gevestigd in Leidschenveen. Het oude gebouw wordt de komende maanden duurzaam ontmanteld.

“Zo veel mogelijk materialen worden hergebruikt,” vertelt BPD-directeur Patrick Joosen. “Urban mining, wordt dat ook wel genoemd. Het beton uit het gebouw wordt bijvoorbeeld gebruikt voor de bestrating. Tafels en stoelen die wij hebben gevonden in de atoomkelder en kunst in en om het gebouw komen ook terug in de buitenruimte.” De uitstraling van het project wordt ‘stoer en eigentijds met veel glas’.

Maar liefst 98 procent van de materialen en grondstoffen worden hergebruikt. Park070 wordt een groene wijk die ‘van het gas af’ is. De gemeenschappelijke voorzieningen, zoals de verlichting van de parkeergarage, draaien volledig op zonne-energie. “Nul op de meter,” zegt Schouten. Daarnaast worden de woningen verwarmd met een koude-en-warmteopslaginstallatie, een methode om energie te halen uit de bodem.

Binnentuinen in Park070

Het terrein met het voormalige kantoorgebouw van 60.000 vierkante meter biedt ruimte genoeg voor twee appartemententorens: een gebouw centraal tussen de binnentuinen en een op de hoek langs het park. Aan weerszijden van de middelste toren komen in totaal 160 woningen. “Het gaat om verschillende typen woningen,” legt Schouten uit. “Stadsappartementen, parkwoningen, singelwoningen, stadswoningen en hofwoningen die in een van de binnentuinen komen te staan.”

Dat worden flinke binnentuinen, zegt Joosen. Hij schat zo’n 40 bij 35 vierkante meter. “De meeste woningen hebben daarnaast ook nog een privétuin en een aantal is voorzien van een dakterras.” Van de binnentuin kan iedereen gebruikmaken. “Het is ook een mooie plek waar buren elkaar ontmoeten, met elkaar barbecueën en waar kinderen kunnen spelen. Er komen ook een speeltoestel en een multifunctionele ruimte.”

 

Het beton uit het gebouw wordt bijvoorbeeld gebruikt voor de bestrating.
Patrick Joosten (gebiedsontwikkelaar BPD)

 

Mikken BPD en Schouten met name op gezinnen? Joosen van BPD is niet zo van de doelgroepen. “Er zijn zoveel woningtypen. Je kan zeggen dat Park070 levensloopbestendig is.” Ook voor starters en senioren is er genoeg te kiezen. En een auto voor de deur, of beter gezegd onder de woning, is ook een groot voordeel. “De parkeergarage van het CBS blijft behouden en heeft een enorme capaciteit,” zegt de directeur van Schouten. “We gaan naar de 350 parkeerplekken toe, dus iedereen kan zijn auto makkelijk kwijt. De woonwijk wordt daardoor volledig autoluw.”

Stadswoning

Wat je ziet, is dat belangstellenden uit een cirkel van 2 tot 5 kilometer komen,” zegt BPD-directeur Joosen. “Dat zien we vaker: dat mensen uit de directe omgeving interesse tonen in dit soort projecten. We trekken ook mensen uit de binnenstad van Den Haag aan.”

Schouten: “Ik denk dat er ook veel mensen uit het Bezuidenhout interesse hebben. Dat is een wijk waar veel potentie zit, maar weinig mogelijkheden zijn om door te groeien. Veel mensen snakken naar een stadswoning of eengezinswoning. Die moeten nu uitwijken naar Ypenburg, Leidschenveen en Wateringse Veld. Met alle respect, dat is niet meer de stad. Voor mensen die toe zijn aan een volgende fase in hun wooncarrière, is dit wel een van de meest aantrekkelijke plekjes. Met de fiets ben je al in tien minuten op de Grote Markt in Den Haag.”

Er is al flink wat animo voor het project, merkten Schouten en Joosen aan de grote opkomst tijdens eerdere informatiebijeenkomsten. “We hebben al een behoorlijk gevuld bestand, maar verwachten nog een enorme hausse. Maar alles valt of staat er uiteindelijk mee of het past in de portemonnee.”

De prijs voor een appartement van 94 tot 258 vierkante meter met ruim balkon start ongeveer vanaf 380.000 euro. De prijzen van de woningen schommelen tussen de 360.000 euro voor een singelwoning en 520.000 euro voor een parkwoning. De oppervlakten van deze gezinswoningen variëren van 112 tot 197 vierkante meter.

Mall of the Netherlands

Draagvlak in de buurt voor Park070 is er genoeg. “Daar hebben we ook veel energie in gestoken,” zegt Joosen. “En we hebben de mazzel dat er echt iets mooiers voor in de plaats komt dan er nu staat. Het wordt een buurtje binnen een wijk.” De verkoop van de woningen start in de zomer.

“Rond juni/juli,” schat Schouten. Als alles meezit, kan er begin januari 2019 begonnen worden met de bouw. “We bouwen niet in fases, maar in één keer.” In 2020, wanneer ook The Mall of the Netherlands (voormalig winkelcentrum Leidsenhage) wordt opgeleverd, kunnen de nieuwe bewoners hun intrek nemen. “Aan de ene kant willen mensen in de reuring van een stad wonen, dicht bij voorzieningen. Maar wij merken ook dat er behoefte aan comfort en privacy is. Dat biedt dit project allebei. Daar sluit de slogan ‘Park070: buiten in de stad’ bij aan”, besluit Joosen.

Meer informatie: www.park070.nl

 

Standaardportret
Bekijk meer van