Commentaar: Sinterklaasfeest is alleen te redden door traditie aan te passen

Het kan nog, een gezellig Sinterklaasfeest. Mits iedereen normaal doet en elkaar wat ruimte gunt, schrijft hoofdredacteur Herman Rosenberg.

Door

DE FEESTVERLICHTING hangt alweer een tijdje in de Haagse winkelstraten. Maar het verwachtingsvolle novembergevoel is er nog niet. Dat komt niet door de aanhoudende regenval. Het komt wel door de volledig uit de hand gelopen discussie over Zwarte Piet. Voorlopig dieptepunt: het belagen van activisten van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) door zogenaamde verdedigers van de traditie.

DE VRAAG DIE iedereen zich moet stellen is: hoe gaan we het kinderfeest redden? Voor de brigade ‘handen af van Zwarte Piet’ betekent dit dat een wijziging van de traditie dient te worden geaccepteerd. Voor een deel van de samenleving is de figuur van Piet tegenwoordig een ‘blackface’ – een blanke karikatuur van een zwarte – al is hij niet zo bedoeld. Maar daar gaat het niet om. Een volledig zwarte Zwarte Piet wekt aanstoot. Net zoals grappen over homo’s en vrouwonvriendelijk gedrag. Kon vroeger misschien nog wel, nu niet meer.

 

Het is met een volledig zwarte Zwarte Piet als met grappen over homo's en vrouwen - kan niet meer
Herman Rosenberg

 

IN EEN EERSTE VERSIE van dit commentaar volgde nu een passage over KOZP, iets in de trant van of het niet ‘een onsje minder’ kan. Maar intussen is er tegen de actiegroep geweld gebruikt en wordt er gedreigd met nog meer agressie. Bovendien konden vorig jaar vreedzame KOZP-demonstranten maar tenauwernood door de politie worden beschermd tegen een horde hooligans. Dat maakt nu een scherpere stellingname noodzakelijk.

Remkes

BURGEMEESTER REMKES heeft het goed verwoord. De aanval op de KOZP- bijeenkomst was inderdaad misdadig. Wegens de vernielingen en de intimidatie, maar ook om een fundamentelere reden. De Grondwet garandeert iedere Nederlander vrijheid van meningsuiting en vrijheid van vergadering. Daartegen mag je wel weer demonstreren, maar wie geweld gebruikt gaat de rode lijn over en zet de bijl aan de wortels van de rechtsstaat.

KOZP MOET in de gelegenheid worden gesteld op een plek in de buurt van de intocht van Sinterklaas de demonstreren. Op zijn beurt moet de actiegroep afzien van alles wat de veiligheid van anderen in gevaar brengt, dat spreekt voor zichzelf. De tegenpartij zal de aanwezigheid van KOZP moeten accepteren, of ze het nu leuk vindt of niet.

In de knel

WAT SOMBER STEMT is dat door alle polarisatie het kinderfeest als geheel in de knel komt. Theaterschool Rabarber houdt in verband met de veiligheid zijn kinderpietjes thuis. Sponsors zijn afgehaakt. Er is waarschijnlijk een grote meerderheid van gewone ouders en kinderen die geen moeite heeft met wat modernere pieten. Die willen gewoon een leuk Sinterklaasfeest. En dat kan nog. Als iedereen normaal doet en de ander wat ruimte gunt, maken we er alsnog een geslaagd kinderfeest van.

Dit hoofdredactioneel commentaar wordt u gratis aangeboden. Wilt u meer weten over de krant Den Haag Centraal? Kijk hier voor een (proef)abonnement en meldt u zich hier aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

 

Standaardportret
Bekijk meer van