Commentaar – Richard de Mos gaat niet weg, integendeel
Richard de Mos en zijn partijgenoten en donateurs zijn vrijgesproken van alle corruptieverdenkingen. Het Openbaar Ministerie breekt zich nog het hoofd over hoe nu verder, maar voorlopig ligt er een glasheldere uitspraak van de Rotterdamse rechtbank. Het is niet verwonderlijk dat er tranen vloeiden aan de Maas, op 21 april.
DE BLIJDSCHAP van Richard de Mos zal niet door iedereen op het Haagse stadhuis zijn gedeeld, al zal niemand dat toegeven. Het was immers veel eenvoudiger geweest voor de zittende coalitie als De Mos en de zijnen wél waren veroordeeld. Dan zouden D66, VVD, GroenLinks, PvdA en CDA zonder met hun ogen te knipperen hebben kunnen doorbesturen.
DAT ZOU OVERIGENS ook nu kunnen. Er is geen enkele regel, geschreven of ongeschreven, die voorschrijft dat Hart voor Den Haag nu recht heeft op deelname aan het college. Maar het politieke fatsoen gebiedt wel dat de gemeenteraad zich rekenschap geeft van de nieuwe omstandigheden. Juist omdat twee partijen uit de zittende coalitie, D66 en GroenLinks, vorig jaar bij de collegeonderhandelingen De Mos geen millimeter ruimte gunden. Dat was gezien de verdenking wel begrijpelijk. Maar de situatie is, zoals gezegd, veranderd.
Stuurloos debat
DE RAAD SPRAK er vorige week over en geheel volgens de Haags traditie ontaardde dat in een even oever- als stuurloos debat. Een debat bovendien dat volgende week nog wordt voortgezet. De Mos’ eigen voorstel, de zogenaamde ‘aanschuifvariant’, klinkt overzichtelijk, maar is dat niet. De voorman van Hart voor Den Haag als negende wethouder erbij, vergt een tamelijk ingrijpende reconstructie van het college en zijn politieke afspraken. Helemaal aan de andere kant ligt er een klassiek polderplan van D66: een werkgroep. De Mos noemde dit ‘kruidenthee drinken’, maar zelfs daartoe is hij bereid. En dan is er nog een middenweg, gewezen door de Partij voor de Dieren: een externe verkenner die gaat onderzoeken wat de opties zijn.
TOT NU TOE LIJKT er voor geen van die voorstellen een meerderheid te zijn. Dat zou kunnen betekenen dat men ‘gehoord de beraadslagingen overgaat tot de orde van de dag’. Maar dat zou een onverstandige keuze zijn. De Mos verdient op zijn minst een uitgestoken hand. En nog even afgezien van het politieke fatsoen en de bestuurlijke hygiëne: Hart voor Den Haag gaat niet weg. Als er nu niet een gebaar wordt gemaakt, zijn de verhoudingen voor de komende drie jaar vergiftigd. Vervolgens komt De Mos in 2026 des te sterker uit de verkiezingen tevoorschijn en zullen de andere partijen zijn genadebrood moeten eten.
HERMAN ROSENBERG
Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan de papieren editie van de krant Den Haag Centraal. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.