Aukje van Roessel: ‘Welk jong kantoor wil zich met het Lange Voorhout associëren?’

Op het Lange Voorhout staat menig pand leeg, constateert columniste Aukje van Roessel. Zij vraagt zich af: kan dit te maken hebben met de weliswaar prachtige, maar antieke uitstraling van de laan? ‘Het is toch alsof je in een openluchtmuseum bent.’

Door

Als een journalist een taxichauffeur opvoert of iets op een verjaardagsfeestje heeft gehoord, moet je als lezer oppassen. Dus toen ik het hoorde bij de koffie met taart bij een jarige vriend, en besefte hoe gevaarlijk het kan zijn voor mijn betrouwbaarheid, ging ik op onderzoek uit. Ik spiedde bij vele panden naar binnen, zag hier en daar gewoon de aanplakbiljetten ‘Te Huur’ hangen, wat het makkelijk maakte voor mij, en zocht op ‘funda in business’.

Het bleek aardig te kloppen. Op het Lange Voorhout staat menig pand leeg. Ik kreeg het getal van zeventien te horen toen ik een hap van mijn taartje nam. Of dat precies klopt, kan ik niet verifiëren. Maar op de bedrijfspandensite van funda stonden er eind vorige week twaalf te huur. Eén pand had twee huisnummers, een ander stond er twee keer op, de beneden- en de bovenverdieping worden apart aangeboden. Dus per saldo toch weer twaalf.

Bij die twaalf zijn niet meegerekend de voormalige Amerikaanse ambassade waarin tijdelijk een culturele hotspot is gevestigd. En ook niet het uit 1734 daterende Huis Huguetan waarin de Hoge Raad lange tijd was gevestigd.

 

Een halfuurtje op een bank met jarenzestigmuziek was leuk, maar dag in, dag uit?’
Aukje van Roessel

 

In de herfst heb ik daar de tentoonstelling ‘All Power to the People’ bezocht en heb, genesteld op een bank met uitzicht op het Voorhout, oude platen gedraaid. De antieke salon en het daarbij passende uitzicht mengden zich met jarenzestigmuziek. In dat pand komt overigens na het zomerreces van 2020 de Eerste Kamer te ‘wonen’. Omdat het Binnenhof aan een grondige renovatie toe is. Dus ook die bewoning is tijdelijk, al is het dan wel voor vijf jaar.

Leegstand op het Lange Voorhout

De leegstand op het Lange Voorhout zou te maken hebben met de vele evenementen die daar jaarlijks te bezoeken zijn, variërend van (voorheen) de Koningskermis tot het culinaire Rrrollend Den Haag en de Christmas Fair. Die zorgen voor veel geluidsoverlast en ook de geur van eten zou tot de chique panden doordringen. Daarnaast speelt ook het niet kwijt kunnen van de auto een rol, zo begreep ik op dat feestje. Ik kan dan wel denken: pak toch de fiets of loop een stukje, maar als je hoge huren betaalt, denk je daar mogelijk anders over. En je gasten waarschijnlijk ook.

Maar zou het niet ook te maken hebben met de weliswaar prachtige, maar antieke uitstraling van het Voorhout? Het is toch alsof je in een openluchtmuseum bent. Welk jong kantoor wil zich daar vestigen en zich ermee associëren? Bovendien komen ze dan in panden te zitten die weliswaar eveneens prachtig zijn, ware museumstukken, maar binnen vaak onpraktisch en somber makend zijn. Een halfuurtje op een bank met jarenzestigmuziek was leuk, maar dag in, dag uit? Probleem is wel dat een Lege Voorhout pas echt een museum wordt.

Aukje van Roessel

 

Standaardportret
Bekijk meer van