Plaats ruimer en groener

Het niveauverschil tussen de zone waarin het standbeeld van Johan de Witt staat en de terrassen verdwijnt.

Door

Vele jaren de geruchtmakende herinrichting onder de titel ‘De Kern Gezond’ wordt een deel van de binnenstad opnieuw aangepakt. De Plaats en omgeving gaan binnen afzienbare tijd op de schop.

Dat blijkt uit het voorlopig ontwerp, dat wethouder Boudewijn Revis (VVD, buitenruimte) donderdag heeft vrijgegeven voor de inspraak. Het niveauverschil tussen de zone waarin het standbeeld van Johan de Witt staat en de terrassen verdwijnt. Rond het standbeeld wordt een rond ‘podium’ aangebracht, waardoor het een prominentere rol gaat spelen in de omgeving. De bestrating wordt van natuursteen, mogelijk van hetzelfde materiaal dat op het Buitenhof is gebruikt. En deze betegeling wordt doorgetrokken tot aan de Hofvijver. Daarmee wordt ook onderstreept dat de Vijverdam autoluw wordt gemaakt; de hoofdstroom van het verkeer blijft op de Kneuterdijk en de Lange Vijverberg.

“De Plaats is nu een intiem en gezellig pleintje, maar het keert zich af van de Hofvijver,” licht Revis deze ingreep toe. “Met het doortrekken van het voetgangersgebied maken wij deze verbinding mooier. We verbeteren de verbinding van de Plaats met het Lange Voorhout en het Buitenhof.”

Bomen

Plaats en omgeving wordt ook groener. Op het pleintje zelf komen een paar nieuwe bomen te staan. Op de Vijverdam, tussen de Gevangenpoort en het Buitenhof, komt een dubbele rij bomen te staan, alsook op de Kneuterdijk. En ook op de ‘kop’ van de Vijverberg wordt groen toegevoegd. De gecombineerde trammasten/lantaarnpalen op het Spui, de Vijverdam en de Kneuterdijk, met hun zware uithangende armen, worden vervangen door soberder vormgegeven exemplaren.

Het voorlopig ontwerp maakt deel uit van de ‘Agenda De Kern Bijzonder’ die zicht richt op de ‘Hartlijn’. Dat is de verbinding tussen het Spuikwartier, het Buitenhof, de Plaats en het Lange Voorhout. Revis: “Zo ontstaat een samenhangend geheel van karakteristieke plekken in de binnenstad. We rijgen ze aan elkaar, zodat de bezoeker als vanzelfsprekend meer van de stad wil ontdekken en met plezier door het centrum wandelt.” Het ontwerp is tot stand gekomen in overleg met diverse betrokken partijen. Het ligt nu ter inzage tot en met 5 april.

| Artist’s impressiond: Bureau B+B stedebouw en landschapsarchitectuur

Wilt u meer lezen? Neem dan een abonnement op DHC.

Standaardportret
Bekijk meer van