Maya Meijer wil na Soestdijk ook VS-ambassade kopen

De Haags-Wassenaarse onderneemster en kunsthistorica Maya Meijer-Bergmans wil graag van de voormalige Amerikaanse ambassade aan het Lange Voorhout een Eschermuseum maken. Haar bedrijf is ook eigenaar van het voormalige Paleis Soestdijk.

Door en

“Het zou ontzettend leuk zijn om na de Westergasfabriek in Amsterdam en Soestdijk nu ook wat in mijn eigen stad te gaan doen,” zegt Maya Meijer. Zij is een van de gegadigden die vorig jaar door de gemeente werden geselecteerd om een plan te maken voor de ambassade.

Maar het nieuwe college van B en W kondigde in juni aan het museumplan los te laten en de ambassade te willen verkopen. Beoogde opbrengst: 11,5 miljoen euro. Vorige week kwam het stadsbestuur daar van terug. Er wordt nu alsnog met marktpartijen gekeken naar de haalbaarheid van een Eschermuseum.

Meijer is daar verheugd over. “Dit is toch beter dan zo’n gebouw op zo’n mooie plek verkopen aan de hoogste bieder.”

Wat wel overeind blijft staan, is de financiële bepaling. “11,5 miljoen is een fors bedrag, zeker als je bedenkt dat daarna de verbouwing tot museum nog moet beginnen. Maar ik denk dat we daar toch uit moeten kunnen komen,” aldus Meijer.

Voor het museum is wel een gemeentelijke exploitatiesubsidie van 430.000 euro per jaar beschikbaar. Dat is het geld dat Den Haag nu bijdraagt aan de exploitatie van het bestaande Escher in het Paleis, dat onder het Gemeentemuseum valt.

Den Haag Sculptuur

Maya Meijer (1944) is samen met haar echtgenoot Ton eigenaar van het Haagse vastgoedbedrijf MeyerBergman. Sinds enige jaren is er de dochteronderneming MeyerBergman Erfgoed Ontwikkeling, waarmee bijzondere projecten worden gedaan, zoals de Westergasfabriek en Soestdijk. Van 1998 tot 2011 was Meijer directeur van de beeldententoonstelling Den Haag Sculptuur.

 

Dit is toch beter dan zo’n gebouw op zo’n mooie plek verkopen aan de hoogste bieder.
Maya Meijer (Haags-Wassenaarse onderneemster en kunsthistorica)

 

Directeur van het Gemeentemuseum Benno Tempel, net terug uit Melbourne (Australië) waar nu in de National Gallery of Victoria een grote Escher-tentoonstelling te zien is, is blij dat een nieuw Eschermuseum alsnog een kans maakt.

Het nieuwe Eschermuseum moet een museum vol verbeelding worden (Den Haag Marketing/Jurjen Drenth)

Een samenwerking met Maya Meijer ziet hij wel zitten. “Het is een ondernemer die op een slimme manier een nieuwe invulling kan geven aan een culturele bestemming. Dat heeft zij in het verleden wel bewezen.”

Cocktailbar

Een eerder gesuggereerde combinatie met een hotelfunctie blijkt na onderzoek niet mogelijk. Daar is het pand te klein voor. Maar Tempel denkt dat bijvoorbeeld een luxe cocktailbar of een restaurant wel tot de opties behoort.

“Daar hang je natuurlijk geen werken van Escher aan de muur. Nee, op tafel zet je bordjes met gezeefdrukte vliegende vissen. Of dat er vogel langs je vliegt. Alles moet bijdragen aan de verbeelding.”

Volgens Tempel schreeuwt zo’n museum ook om een spectaculaire trap. “Optische illusies en onmogelijke constructies, daar gaat het om.” Hedendaagse kunstenaars mogen installaties maken. “Als ze water omhoog willen laten stromen, dan gaan we daar een speciale kamer voor maken. Overigens is water de nachtmerrie van elk museum, maar hier kan het!”

Afstemmen met Maya Meijer

Mooie plannen die hij wel eerst zal moeten afstemmen met Maya Meijer of een andere investeerder en met de gemeente. “Zeker, dat wordt nog wel een puzzel,” aldus Tempel.

 

De stad moet zich blijven ontwikkelen. Kijk naar Rotterdam. De gemeente daar steekt miljoenen in Museum Boijmans Van Beuningen.
Benno Tempel (directeur Gemeentemuseum)

 

Eerder leek het erop dat het college van B en W het Escherplan had losgelaten. Maar volgens Tempel ziet de nieuwe coalitie toch het belang voor de stad van een trekker in.

“Als stad moet je jezelf blijven ontwikkelen. Kijk naar Rotterdam. De gemeente daar steekt honderden miljoenen in de renovatie van Museum Boijmans Van Beuningen. Een nieuw Eschermuseum zal een enorme meerwaarde hebben voor de stad. Eerder is het Mauritshuis uitgebreid en hebben wij een overkapte Tuinzaal kunnen realiseren. Nu kan daar een derde poot aan worden toegevoegd: Escher. Dan heb je iets voor de toekomst.”

Asbest

De stichting van een Eschermuseum vergt niet alleen een verbouwing, maar ook de sanering van in het gebouw aangetroffen asbest. Dat hoeft volgens de gemeente niet per definitie tot vertraging te leiden.

“Het maken van een ontwerp en de aanvraag van benodigde vergunningen kennen ook een lange doorlooptijd”, aldus de woordvoerder van wethouder Richard de Mos (Groep de Mos, economie). Ook Tempel doet daar laconiek over: “Asbest vind je in elk oud gebouw. Daar schrik ik niet zo van.”

Voorwaarde

Mochten de gesprekken met de marktpartijen toch tot niets leiden, dan volgt een ‘openbare tenderprocedure’. Dat wil zeggen dat het gebouw wordt verkocht aan de hoogstbiedende. Daarbij geldt wel de voorwaarde dat de functie van de voormalige ambassade moet ‘bijdragen aan de ontwikkeling van het Museumkwartier’, aangevuld met een commerciële functie.

Standaardportret
Bekijk meer van