Weer sneuvelt een toparchitect op renovatieproject Binnenhof

Architecte Ellen van Loon van Rem Koolhaas’ bureau OMA is nu officieel van het Binnenhof-project afgehaald. Het rijk betaalt haar een afkoopsom van 2,7 miljoen euro.

Door

Dat heeft staatssecretaris Raymond Knops (CDA, Binnenlandse Zaken) eerder deze week bekendgemaakt. Het vertrek van Van Loon was geen verrassing, maar de hoogte van de rekening wel. Een aantal Kamerleden heeft daarop kritiek. Maar Knops schrijft dat het volgens de landsadvocaat een ‘gepast bedrag’ is.

Van Loon stelde een ingrijpende renovatie voor van de nieuwe vleugel van het Tweede Kamergebouw. Die viel verkeerd bij de Kamer, die hecht aan een ‘sober en doelmatig’ project (dat overigens nog altijd 475 miljoen euro kost). Dat wordt vrijwel zeker meer door de gestegen bouwkosten; Knops moet daarover nog rapporteren.

Eerder dit jaar nam het Rijksvastgoedbedrijf al afscheid van Liesbeth van der Pol, de andere ‘coördinerend architect’; zij had het oude deel van het Binnenhof onder zich. Van der Pol raakte in conflict met de Eerste Kamer wegens te ingrijpende verbouwingsplannen.

De weg vrij

De aftocht van de twee toparchitecten maakt de weg vrij voor bouwmeester Pi de Bruijn, de man die zo’n dertig jaar geleden het nieuwe Tweede Kamergebouw ontwierp, maar nu aanvankelijk buiten de deur werd gehouden. De Bruijn zal met gebruikmaking van een deel van Van Loons ontwerpen nu snel een voorlopig ontwerp maken voor de renovatie van zijn eigen gebouw.

Tevens wordt hij betrokken bij de keuze van een restauratiearchitect voor het Binnenhof en krijgt zijn bureau de helft van alle daar uit te voeren opdrachten. De werkzaamheden moeten in de zomer van 2020 beginnen en gaan vijf jaar duren.

Standaardportret
Bekijk meer van