Grote onenigheid over renovatieplan Binnenhof

Over de omvangrijke en kostbare renovatie van het Binnenhof is grote onenigheid ontstaan. Eén van de twee hoofdarchitecten, oud-rijksbouwmeester Liesbeth van der Pol, is weggestuurd.

Door

Uit een reconstructie die dinsdag (5 maart) werd gepubliceerd in het Algemeen Dagblad blijkt dat er tussen de architecten en dus ook het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) aan de ene kant en de beide Kamervoorzitters, Ankie Broekers-Knol en Khadija Arib, aan de andere kant een reeks conflicten is ontstaan.

Zo wilde Van der Pol van de monumentale hal van de Eerste Kamer tot afgrijzen van Broekers een trappenhuis maken. Arib zou met haar kantoor intern moeten verhuizen, wat ze niet wil. De tweede projectarchitect, Ellen van Loon, is nog wel in functie.

Ook is er kritiek op de volledige verbouwing van de plenaire vergaderzaal van de Tweede Kamer, een schepping van architect Pi de Bruijn uit 1992. Ook de oude ‘Balzaal’ en een deel van Statenpassage zouden weer op de schop gaan. Een anoniem Kamerlid beticht de architecten in het AD-stuk van ‘grootheidswaan’. Velen op het Binnenhof vinden dat de plannen niet ‘sober en doelmatig’ zijn, zoals het vorige kabinet had beloofd.

Massale kritiek van ‘Kamerbewoners’

De vraag is nu of het bouwschema nog wordt gehaald. Het voorontwerp had al in september klaar moeten zijn. Niemand weet wanneer het nu komt, gezien het vertrek van Van der Pol en de massale kritiek van de ‘Kamerbewoners’.

Afbeelding: Rijksvastgoedbedrijf

Staatssecretaris Raymond Knops (CDA) houdt voorlopig nog vast aan een begin van de werkzaamheden in 2020. De kosten van de operatie, die ook een volledige verhuizing van de Kamers en het ministerie van Algemene Zaken inhoudt, waren oorspronkelijk geraamd op een half miljard euro. Recent moest Knops echter al melden dat de renovatie van het Binnenhof zeker 70 miljoen duurder wordt.

‘Hofvijver mag geen bouwplaats worden’

Bij ondernemers in de binnenstad en in de Haagse gemeenteraad bestaat de angst dat de vijf jaar durende renovatie een negatief effect op het toerisme heeft.

Daarom drong wethouder Richard de Mos (Groep de Mos, binnenstad) er onlangs op aan dat de Hofvijver zo min mogelijk als bouwplaats wordt gebruikt.

In de plannen van het RVB zal de Hofvijver wel gedurende enige jaren gedeeltelijk bouwterrein zijn. Daartoe worden langs de gevels van de Binnenhofcomplex pontons gelegd.

[Zodra beschikbaar zal dit stuk worden aangevuld met een reactie van het  ministerie van Binnenlandse Zaken.]

Standaardportret
Bekijk meer van