Ook onrust in Den Haag, politie roept getuigen op

Na gewelddadige avondklok-protesten elders in het land is het zondagavond ook in Den Haag onrustig geweest. De ME kwam in actie in de Schilderswijk.

Door

De politie is verontwaardigd over het geweld. “Dit had niets te maken met een protest tegen de avondklok. Dit waren jongeren die puur uit waren op een confrontatie met de politie en het vernielen van dingen,” zegt een woordvoerder van de Eenheid Den Haag. Er zijn drie personen aangehouden. Daarnaast heeft de politie volgens de woordvoerder op zaterdag en zondag ‘honderden’ bekeuringen uitgeschreven voor het negeren van de avondklok. Exacte aantallen worden alleen voor het hele land gegeven. “Anders zijn we te veel bezig met lijstjes,” aldus de politie. Landelijk zijn zaterdagavond 3600 boetes opgelegd en 25 aanhoudingen verricht, maakte de Nationale Politie zondag bekend.

De politie roept getuigen die foto’s of filmpjes hebben gemaakt deze ter beschikking te stellen. De recherche hoopt op grond van dat materiaal nog aanhoudingen te kunnen verrichten. Contact opnemen kan via 0900-8844 of, anoniem, via 0800-7000.

Vaillantlaan en Hobbemastraat

Net als afgelopen zomer waren de Vaillantlaan en de Hobbemastraat weer letterlijk het brandpunt. Op de kruising werd afval in brand gestoken. Jongeren bekogelden agenten met zwaar vuurwerk en stenen. Ook moesten winkelruiten het ontgelden. Twee auto’s werden in brand gestoken. De politie was snel aanwezig, omdat zij op sociale media oproepen zag langskomen. Rond 20.30 uur werd de Me ingezet. Een uur later was de rust min of meer hersteld. Op een filmpje is te zien hoe iemand met een voorhamer de ruiten inslaat van Het Karmijn, een ‘buurtpunt’ voor mensen met een verstandelijke beperking.

Op Twitter reageren gemeenteraadsleden verontwaardigd. De man met de hamer brengt PVV-fractievoorzitter Sebastian Kruis tot razernij: ‘Domme idiote onrendabele nietsnut met hamer, nooit iets gepresteerd. Zal nooit iets gaan presteren (…). Oproep aan de buurt om dit stuk tuig zelf aan te geven’. VVD-fractievoorzitter Frans de Graaf blijft iets rustiger, maar is ook kwaad. Hij wil een harde aanpak. En: ‘als er signalen zijn dat het mis gaat moet een wijk kunnen worden afgesloten. Alleen met legitimatie en goede reden kom je nog binnen. Zo voorkom je dat relschoppers uit andere gebieden naar die wijk toekomen’.

Voor de microfoon van Omroep West reageerde minister Hugo de Jonge maandag op de ongeregeldheden, ook die in Den Haag. “De politie heeft terecht ingegrepen. Dit had niets te maken met demonstreren. Dit is rellen opzoeken. Schandalig.”

Avondklok in Eindhoven, Amsterdam en Urk

De rellen in de Schilderswijk volgden op forse ongeregeldheden overdag in Amsterdam (Museumplein) en Eindhoven. Vooral in de laatste stad liep het ‘coronaprotest’ ernstig uit de hand. Bij het Centraal Station werden winkels geplunderd. Een auto van Prorail ging in vlammen op. Zaterdagavond, toen de avondklok inging, liep het op Urk volledig uit de hand. Jongeren stichtten daar brand in de teststraat van de GGD, die inclusief apparatuur verloren ging. Zondag werd er een cameraploeg van de NOS aangevallen.

De 25 burgemeesters die een veiligheidsregio onder zich hebben, onder wie de Haagse burgervader Jan van Zanen, bespreken maandag de wijze van handhaving van de avondklok en andere coronamaatregelen.

[Dit stuk is op 25 januari om 17.15 uur aangevuld met nadere informatie van de politie.]

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor een (proef)abonnement op Den Haag Centraal. U ontvangt de krant 10 weken voor slechts 10 euro. Voor 90 euro per jaar kunt u DHC ook digitaal lezen.

 

Standaardportret
Bekijk meer van