Ook Christelijk College De Populier in actie tegen racisme

In navolging van Oranje-spelers Georginio Wijnaldum en Frenkie de Jong hebben leerlingen van het Christelijk College De Populier woensdag een statement gemaakt tegen racisme.

Door

Désirée Joustra, docent Duits en Filosofie op De Populier, was de initiatiefneemster van de actie op deze Haagse middelbare school. “Ik keek dinsdagavond voetbal en zag dat de spelers hun onderarmen naast elkaar hielden om te laten zien dat kleur niet uitmaakt. De volgende ochtend hoorde ik een radio-dj zeggen dat die actie eigenlijk door heel Nederland overgenomen zou moeten worden. Natuurlijk, dacht ik!”

Zodra ze op school was, benaderde ze de rector – ‘de directie was meteen enthousiast’ – en stuurde een mail aan het personeel. De eerste vijf minuten van de pauze zouden leerlingen die dat wilden, zich verzamelen op het schoolplein.

 

De jeugd is door zo’n voetbalwedstrijd wakker geworden.
Désirée Joustra, docent (De Populier)

 

4-havo-leerlingen werkten niet aan grammatica maar aan posters en spandoeken. Ook werd in veel klassen racisme besproken. “De Populier is een school met leerlingen uit heel Den Haag. Ik heb nog nooit gemerkt dat kleur bij ons een rol speelt. Laten we dat uitdragen.”

Olievlek

Het werd nog omgeroepen voor de pauze en Joustra ging snel alle klassen langs. Veel leerlingen waren enthousiast, met een mooi statement als resultaat. “De jeugd is door zo’n voetbalwedstrijd wakker geworden. Het is mooi als de boodschap zich als zo als een olievlek verspreidt,” aldus de docent.

De actie van de scholieren volgt op het gebaar dat voetballers Georginio Wijnaldum en Frenkie de Jong van het Nederlands elftal dinsdag maakten in de met 5-0 gewonnen interland tegen Estland. Na de 1-0 hielden Wijnaldum en De Jong hun armen naast elkaar, als statement tegen racisme, in reactie op de gebeurtenissen zondag bij de voetbalwedstrijd FC Den Bosch – Excelsior. Toen werd Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira racistisch bejegend door een deel van de FC Den Bosch-aanhang.

Zie ook: www.depopulier.nl/lyceum

Wilt u meer weten over de krant Den Haag Centraal? Klik hier voor een (proef)abonnement en meldt u zich hier aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Standaardportret
Bekijk meer van