NTR-serie ‘Verborgen verleden van Nederland’ onthult drama’s in Des Indes

Altijd leuk om je eigen stad op tv te zien. Vrijdag kan het weer als op NPO 2 in de NTR-serie ‘Verborgen verleden van Nederland’ Hotel Des Indes centraal staat.

Door

De serie is een soort bijproduct van het succesvolle ‘Verborgen verleden’ waarin Bekende Nederlanders op zoek gaan naar hun voorouders. In de nieuwe versie gaat acteur Waldemar Torenstra op stap langs iconische plekken en gebouwen. We zagen hem bijvoorbeeld al in actie bij de Oude Haven in Rotterdam en op Paleis Soestdijk. De serie scoort redelijke kijkcijfers, zo’n 470.000 per aflevering, net zoiets als ‘Andere Tijden’.

 

Deze week dus Des Indes; we konden de aflevering al even bekijken. Even lijkt die een clichéfestival te worden. Het hotel is ‘een meneer met een hoge hoed op’ en de pleisterplaats van de Haagse chic. Bij een kopje thee vertelt kunstenares en oud-mannequin Angele von Brixen over de modeshows die ze liep in ‘de rotonde’ in de jaren zeventig en tachtig. Allemaal voorbij. Maar daarna gaat Torenstra toch wat meer de diepte in.

Oud-journalist Michel Thomassen blaast de stof van zijn onthulling dat er een ‘Des Indes-beraad’ bestond, waarin PvdA’ers en VVD’ers filosofeerden over een kabinet zonder het CDA.

Drama’s

In het verdere verleden duikend stippen Torenstra en zijn ‘gasten’ nog een aantal drama’s aan. Zo vertelt Corien Glaudemans van het Gemeentearchief over directeur Rey die op 10 mei 1940 met een colonne auto’s vluchtte en op een nerveuze Nederlandse militaire controle stuitte die het vuur opende. Mevrouw Rey werd in het hoofd getroffen en stierf ter plekke. Ook opmerkelijk: in de oorlog leidde een goede Duitser het hotel. Hij verborg onderduikers in de kelder.

Torenstra steekt in het Vredespaleis zijn licht op over de Haagse Vredesconferenties van 1899 en 1907, toen het spitsuur was in het hotel. Later ging het minder goed. De Nederlandse staat kocht Des Indes in 1918 zelfs aan, in verband met het belang van het hotel voor stad en regering. De staat zou tot 1972 eigenaar blijven. Hoe het allemaal ooit begon met de baron van Brienen en zijn stadspaleis horen we ten slotte van meesterverteller John Sillevis.

Bekijk hier de trailer van de NTR-serie ‘Verborgen verleden van Nederland’:

 

‘Verborgen verleden van Nederland’, vrijdag 22 november, 21.05 uur; zaterdag 23 november, 16.10 uur, NPO 2. Meer informatie: www.ntr.nl

 

Wilt u meer lezen of meer weten over de krant Den Haag Centraal? Klik dan hier voor een (proef)abonnement en meldt u zich hier aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Meer video’s zien? Neem dan een kijkje op ons YouTube-account.

 

Standaardportret
Bekijk meer van