Ontzetting over mogelijke sluiting Bronovo en Antoniushove

Bronovo of Antoniushove dicht, of misschien wel allebei. Een schrikbeeld voor veel Hagenaars en inwoners van Leidschendam-Voorburg.

Door

Het onderzoek naar de toekomst van de ziekenhuizen Bronovo en Antoniushove maakt veel emoties en kritiek los. De vrees leeft dat het Haaglanden Medisch Centrum (HMC) beide ziekenhuizen wil sluiten.

In een vrijdag (28 december) op de HMC-site geplaatste verklaring schrijft de directie dat ‘wordt gewerkt aan een plan met daarin een aantal mogelijke toekomstscenario’s voor de lange en de korte termijn’. Daarbij wordt ook gekeken naar de ‘best mogelijke en meest betaalbare inzet van de diverse locaties’. Achtergrond van dit alles is dat de zorgkosten in 2022 niet verder mogen stijgen en dat er een chronisch tekort is aan personeel.

Opmerkelijk is dat oorspronkelijk in de tekst van het MHC ook de volgende zin voor kwam: ‘De scenario’s die we verkennen gaan uit van een 1, 2 of 3 locatiemodel’, met andere woorden: ook sluiting van Bronovo én Antoniushove is een optie. Deze zin is later verwijderd om onrust te voorkomen, heeft het HMC bevestigd na vragen van AD Haagsche Courant. De ziekenhuisgroep stelt verder dat er nog geen enkel besluit is genomen. Dat zou eind januari moeten gebeuren.

‘Westeinde is slecht bereikbaar’

Vele patiënten en anderen maken zich zorgen, zo blijkt op sociale media. Een eventuele sluiting van een of beide ziekenhuizen wordt ‘rampzalig’ genoemd, onder meer door de slechte bereikbaarheid van en constante drukte in het Westeinde Ziekenhuis. Ook wordt gewezen op de ‘kapitaalvernietiging’, aangezien er bij beide andere ziekenhuizen de afgelopen jaren nog is gerenoveerd of uitgebreid.

Het Voorburgs Dagblad kwam met een online-petitie tegen de sluiting van de ziekenhuizen onder de kop ‘Stop de directie van Haaglanden Medisch Centrum’. Die was maandagmiddag (31 december) al ruim 21.000 keer getekend.

Gezien recente ontwikkelingen lijkt vooral Bronovo zich in de gevarenzone te bevinden. In oktober verloor het ziekenhuis zijn afdeling intensive care. In het nieuwe jaar verdwijnt de afdeling verloskunde; die gaat over naar het nieuwe Moeder-Kind Centrum van het HMC Westeinde.

‘Niet uit te leggen’

In de Haagse gemeenteraad nemen de zorgen over de HMC-plannen toe, onder meer bij de PvdA, de VVD en Groep de Mos. ‘Antoniushove en Bronovo zijn recent gerenoveerd en gemoderniseerd. Dan is dit is toch niet uit te leggen?’, aldus raadslid Janice Roopram op de site van Groep de Mos. Het Haagse college van B en W zag zich genoodzaakt de gemeenteraad zaterdag (29 december) te laten weten dat ‘met klem’ aan de raad van bestuur van het HMC is overgebracht dat alles ‘met de grootst mogelijke zorgvuldigheid voor patiënten en medewerkers moet geschieden’. Officieel heeft de gemeente geen zeggenschap over de interne organisatie van ziekenhuizen. Maar het college stelt ‘in overleg te blijven’ met zowel het HMC als het rijk. Impliciet lijkt de boodschap te zijn dat Den Haag niet wil dat er, na de verwachte sluiting van het Rode Kruis Ziekenhuis (onderdeel van de HAGA-groep), niet opnieuw ziekenhuizen afvallen. ‘Dit college staat voor goede en bereikbare zorg voor iedereen in Den Haag, nu en in de toekomst,’ aldus het bericht aan de raad.

 

Standaardportret
Bekijk meer van