Onrust over oprukken fastfood naar Grote Markt  

De mogelijke komst van een filiaal van Burger King naar de Grote Markt leidt tot protesten in de gemeenteraad en op het horecaplein zelf. “Den Haag zit niet te wachten op nog meer fastfoodfilialen.”

Door

De onrust begon, zoals zo vaak, op social media. Horecaondernemer Patrick van Aller – ex-Rootz en nu actief op het Prins Hendrikplein – liet eind juli op Facebook weten dat hij had gehoord dat er een Burger King op de Grote Markt zou komen. En niet in zomaar een pand, nee, in het voormalige hoofdkwartier van de sociaaldemocratische coöperatie De Volharding op de hoek met de Grote Marktstraat. Later was het vooral bekend als het kantoor van Randstad Uitzendbureau. ‘Den Haag moet zich kapot schamen,’ aldus Van Aller.

Maar is het ook waar? Vaststaat in elk geval dat het college van B en W via de zogeheten ‘kruimelregeling’ (geen overleg met raad nodig) eigenaar Accres Real Estate toestemming heeft verleend om, in afwijking van het bestemmingsplan, de begane grond, de kelder en een tussenverdieping te verhuren als ‘restaurant’. Inmiddels worden er aan de gevels van het rijzige pand herstelwerkzaamheden uitgevoerd, wat hard nodig is. Accres, dat nu wegens vakanties niet kan reageren, liet eerder weten dat er verschillende kandidaat-huurders zijn.

Hamburgermarkt

Burger King Nederland ontkent niet interesse te hebben in een nieuwe Haagse toplocatie, maar zegt ‘op dit moment geen uitspraken’ te kunnen doen. Het bedrijf breidt, net als McDonald’s, het aantal vestigingen gestaag uit. De concurrent is al dominant aanwezig in de omgeving van de Grote Markt, onder meer in de Vlamingstraat en de Grote Marktstraat. Kennelijk wil Burger King een groter deel van de hamburgermarkt in het hart van de stad veroveren.

Maar dat moet nu juist niet, vindt Maarten Hinloopen, eigenaar van zes horecabedrijven op de Grote Markt. “Den Haag zit niet te wachten op nog meer fastfoodfilialen. Wij proberen hier een duurzaam horecaplein neer te zetten en daar past Burger King niet in,” laat de ondernemer vanaf zijn vakantieadres in Spanje weten.

 

Ook het Voedingscentrum en tal van wetenschappers vinden dat de opmars van fastfood in de publieke ruimte moet stoppen.
Peter Bos (HSP)

 

Maar is hij, als dominante ondernemer op de Grote Markt, niet gewoon bang voor concurrentie? “Haha, nee. Als de Burger King werkelijk komt, verkoop ik daar geen biertje minder door. Concurrentie is juist goed, maar dan van een zaak die iets toevoegt. Die heel bijzondere hamburgers verkoopt, of speciaalbieren. Zoiets, maar niet een grote Amerikaanse keten.” Ook Ingrid Gyömorei keert zich namens de actiegroep SOS Den Haag in een brief aan de gemeenteraad tegen het oprukken van fastfoodketens en supermarkten. ‘Stop met het zielloos vullen van vierkante meters,’ schrijft zij.

Misplaatst

De Haagse Stadspartij (HSP) en collegepartij D66 zijn het volledig met deze kritiek eens. “Fastfoodhoreca op deze plek is volstrekt misplaatst. Het vloekt met het prachtige rijksmonument De Volharding en met de sfeer en het karakter van het Popdistrict op en rond de Grote Markt,” zegt Peter Bos, gemeenteraadslid voor de HSP. Daniël Scheper van D66 valt hem bij: “Ik pleit al enige tijd voor een betere branchering, zodat we de groei van fastfood kunnen stoppen. Het college moet nu echt in actie komen”.

Bos en Scheper bestookten B en W onlangs met een lijst van negentien schriftelijke vragen, die nog niet zijn beantwoord. Zij wijzen erop dat het beleid van de gemeente tot nu toe was gericht op ‘een zorgvuldige ontwikkeling van het Popdistrict’.

 

Als de Burger King werkelijk komt, verkoop ik daar geen biertje minder door.
Maarten Hinloopen, eigenaar van zes horecabedrijven op de Grote Markt

 

Bos: “Maar daaraan wordt in de overwegingen om hier horeca toe te staan volledig voorbijgegaan. Ik vind het ook raar dat dit even via de kruimellijst gebeurt, zonder mededeling aan de raad. Oké, dat is de bevoegdheid van het college, maar het gaat hier wel om een bijzondere plek én een bijzonder gebouw.” Overigens is het vergunningstechnisch nog lang niet rond. Accres zal ook nog een omgevingsvergunning voor de toekomstige verbouwing moeten aanvragen en een horecavergunning.

Fastfood is ongezond

Bos en Scheper wijzen er in hun vragen ook nog op dat de groei van de fastfoodsector slecht is voor de volksgezondheid. “Ook het Voedingscentrum Nederland en tal van wetenschappers vinden dat de opmars van fastfood in de publieke ruimte moet stoppen. Met name in de grote steden is het aanbod aan friet, hamburgers, kebab en pizza enorm. Bij een groter ongezond aanbod neemt voor de consument de verleiding toe,” aldus Bos.

Stel dat het tóch Burger King wordt dat neerstrijkt in de voormalige sociaaldemocratische burcht, dan gloort er op termijn toch nog een beetje gezond licht. De keten heeft in april in de Verenigde Staten de vegetarische ‘Impossible Whopper’ geïntroduceerd. Als dat een succes wordt, zal hij waarschijnlijk ook wel op de Grote Markt op de menukaart verschijnen.

Dit artikel wordt u gratis aangeboden. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Neem dan een abonnement op DHC.

Standaardportret
Bekijk meer van