Onrust Duindorp houdt aan: politie pakt 12 mensen op na vernielingen

Voor de derde avond op rij hebben onruststokers schade aangericht in Duindorp. De politie pakte maandagavond twaalf mensen op, van wie de helft minderjarig is.

Door

De onrust begon maandagavond toen stenen en vuurwerk naar de politie werden gegooid, aldus de politie in een persbericht. In de wijk woedden net als de avonden ervoor meerdere brandjes, waaronder containers bij de Pniëlkerk. Een grote politiemacht, inclusief helikopter en Mobiele Eenheid (ME), greep in. De politie sloot de wijk af voor inkomend verkeer.

Op een filmpje op Twitter is te zien dat een agent in burger zijn pistool trekt, nadat een auto doelbewust vlak langs hem rijdt. De agent heeft niet geschoten, aldus de politie tegen De Telegraaf. Een ander filmpje toont hoe de ontploffing van een zware vuurwerkbom met gejuich wordt ontvangen. Veel onruststokers hadden zich gehuld in zwarte kleding met capuchons. Rond middernacht keerde de rust terug in Duindorp.

 

Alle twaalf verdachten zitten nog vast, meldt de politie dinsdagochtend. Ze zijn opgepakt voor belediging, openlijke geweldpleging en het negeren van politiebevelen en zullen worden verhoord. De verdachten zijn tussen de 15 en de 58 jaar. Ook in Scheveningen zijn een ondergrondse afvalcontainer in brand gestoken.

Vreugdevuren in Duindorp

De onlusten volgen op het besluit van de Duindorpse vreugdevuurorganisatie van vrijdag om deze jaarwisseling geen traditionele brandstapel op het strand te ontsteken. Vorige week bleek dat de vreugdevuren zo goed als zeker niet kunnen doorgaan, omdat de vergunningsaanvragen niet aan de voorwaarden voldoen. De Duindorpse organisatie besloot het definitieve vonnis, dat het college van B en W dinsdag velt, niet af te wachten.

Zaterdagavond werden meerdere brandjes gesticht in de wijk. De avond daarop greep de ME in. Rondom het Tesselseplein richtte een groep van zo’n vijftig relschoppers vernielingen aan. Zo gingen containers, afvalbakken en een snackcar in de fik. Ook werden bankjes, een boom en een bushokje gesloopt.

 

Het slopen van je eigen wijk is een absolute no-go
Hart voor Den Haag in statement

 

De politie arresteerde zondagavond dertien mensen in Duindorp voor geweldpleging en vernieling. Hieronder zaten ook minderjarigen. Onder hen was een verdachte jongen van 9 die een molotovcocktail in zijn hand had. Allen zijn na hun verhoor vrijgelaten.

Groep de Mos/Hart voor Den Haag, die vorig jaar bijna de helft van de stemmen in Duindorp kreeg, heeft de relschoppers opgeroepen hun vandalisme te staken. ‘Het slopen van je eigen wijk is een absolute no-go.’ In hetzelfde persbericht dringt de partij er bij de burgemeester op aan om alsnog vreugdevuren toe te staan, ook al voldoen de vergunningsaanvragen niet aan de eisen voor veiligheid, milieu en aansprakelijkheid.

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor een (proef)abonnement en meldt u zich hier aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Standaardportret
Bekijk meer van