Duindorp eist ‘aanpassing’ van de ander

En weer is het mis in Duindorp. Wijkberaad, politiek en goedwillende bewoners breken zich het hoofd over hoe het verder moet na uitbarstingen van onverdraagzaamheid. “Die gewelddadige gekken moeten worden aangepakt”.

Door

Langzaam leken de afgelopen vijftien jaar ook in Duindorp andere tijden aan te breken. Een deel van de oude huizen maakte plaats voor frisse en duurdere nieuwbouw. Het zorgde in elk geval voor nieuw bloed in het eigenzinnige buurtje tussen de Nieboerweg en de duinen. Ook druppelden ‘Nederlanders met een migratieachtergrond’ het wijkje binnen. Zij maken intussen 6,2 procent uit van de 5900 zielen tellende gemeenschap. Nog altijd heel weinig, maar zou Duindorp dan toch eindelijk een beetje normaal worden?

Het lijkt er nog niet op, na nieuwe incidenten. ‘Buitenlanders’ worden nog altijd met argwaan bekeken. Onderhuids blijft het broeien in de straatjes rond het Tesselseplein. Er is maar weinig voor nodig om de vlam in de pan te laten slaan, bleek op vrijdag 13 april in de Pluvierstraat. Een Marokkaanse familie gaf een bruiloftsfeest. Dat gaf lawaai op straat en de bruiloftsstoet veroorzaakte opstoppingen. Tegelijk zou er hard zijn gereden.

Aanstoot

Buurtbewoners namen hier aanstoot aan. Iemand gooide een pot mayonaise tegen een auto. Op straat ontstond geduw en getrek. Op een YouTube-filmpje is een grote oploop te zien en een handgemeen waarin iemand een kopstoot krijgt en even later hardhandig tegen de grond wordt gewerkt. Veel Duindorpers vinden dat de Marokkaanse familie te ver is gegaan en heeft ‘geprovoceerd’. Maar de ouders van de bruid houden vol dat zij de buurt hadden geïnformeerd over het feest. 

Droeftoeter

De zaak leidde tot veel commotie, ook in de gemeenteraad. Het oude beeld van Duindorp als bolwerk van onverdraagzaamheid leek weer eens bevestigd. Maar Leo Pronk, voorzitter van het wijkberaad, komt op voor zijn buurt. “Dat zo’n droeftoeter een pot mayonaise naar buiten gooit is natuurlijk niet goed te praten. Maar je moet wel even zien wat daar gebeurde. Allemaal lui die met hoge snelheid rondreden en toeterden. Daardoor ontstond ergernis.”

Goed, dan was het dus een incident. Maar het rumoer was nog niet weggestorven of onbekenden gingen met een bijl het vensterglas van Marina Meubelman, ook al in de Pluvierstraat te lijf. Zij is van Surinaamse komaf en had dat glas na eerdere confrontaties met buurtgenoten van een speciale laag laten voorzien. De bijl ging er doorheen en ook haar auto moest het ontgelden. Vermoedelijke reden: Marina is nogal actief op Twitter en spreekt daar ferme oordelen uit over ‘racisme’ in Duindorp. In november liet ze weten dat Zwarte Piet zijn langste tijd heeft gehad.

Zere been

Dat was tegen het zere been van sommige buurtgenoten, want ook toen moesten haar ruiten het ontgelden. Naar aanleiding van het incident met de bruiloftsstoet manifesteerde Meubelman zich weer op Twitter. Ze geeft toe dat ze soms ‘heel kwaad’ kan worden, maar houdt zich nu op de sociale media met moeite in. Want de Surinaamse blijft kritisch. “Er lopen hier een paar gekken rond, die het voor de rest verpesten. Ik word al heel lang lastiggevallen en nog steeds. ’s Avonds om tien uur begint het. Bonzen op de deur, schreeuwen, eieren gooien. Ik ben niet gauw bang, maar bij de aanval met die bijl zat ik in de rats. Ik heb de politie gebeld en die is ook gekomen. Maar het is nog altijd niet voorbij.”

Duindorp

Ook nu relativeert Leo Pronk de gebeurtenissen. “Zij vindt het kennelijk nodig om maar van alles op de sociale media te zetten. Tja, dat gaat dan een eigen leven leiden. Dan worden er mensen boos. De vernielingen keur ik ten zeerste af, maar het is te simpel om te roepen: zie je wel, Duindorp is racistisch. Het is geven en nemen.” Maar het lijkt er toch veel op dat hij dat ‘geven’ vooral van de ‘anderen’ verwacht. Veelzeggend voegt hij eraan toe: “Er wonen hier in de nieuwbouw ook veel expats. Daar heeft niemand last van.”

Op straat

En dat is zo ongeveer het sentiment dat je ook op straat oppikt bij de autochtone Duindorpers. Bijvoorbeeld op een terrasje op het Tesselseplein, waar wat senioren bij elkaar zitten, twee mannen en een vrouw. De namen willen ze niet in de krant, maar hun mening geven willen ze wel. Bijvoorbeeld over de bruiloft  “Al dat lawaai en auto’s die met 70 of 80 komen langsgescheurd, dat moeten ze niet doen,” zegt er een. Een ander betwijfelt op dat werkelijk is gebeurd en pleit voor meer begrip. “Tja, ze maken nu eenmaal leven, dat hoort bij die cultuur.” De dame in het gezelschap komt met een statement. “Wil je vrede krijgen, dan moeten hun ook meewerken. Maar dat doen ze niet. Het is hier altijd een vissersdorp geweest. Hier pikken ze geen vreemdelingen die stampij maken.

 

Zij vindt het kennelijk nodig om maar van alles op de sociale media te zetten. Tja, dat gaat dan een eigen leven leiden
Leo Pronk, voorzitter van wijkberaad Duindorp

Uitzonderingspositie

Waar het dus op neerkomt is dat Pronk en zijn Duindorpers nog altijd een soort uitzonderingspositie claimen. Die vindt deels zijn oorsprong in de geschiedenis van het wijkje. Toen de gemeente in de jaren twintig de meest vervallen delen van het oude Scheveningen saneerde, werden veel bewoners naar het nieuwe Duindorp uitgeplaatst. In de oorlog volgde een gedwongen evacuatie en direct na de oorlog deed het wijkje dienst als interneringskamp voor NSB’ers.

Pas daarna keerden mochten de Duindorpers weer terug. Die hele geschiedenis deed, gecombineerd met de enigszins geïsoleerde ligging, in het wijkje een stevig ons-kent-ons-cultuurtje ontstaan. Ook Hagenaars en zelfs Scheveningers van de andere kant van de haven werden en worden met enige argwaan bekeken en dat geldt nog sterker voor ‘buitenlanders’. In het verleden begonnen de woningbouwverenigingen er niet eens aan om aan mensen met een migratieachtergrond hier en woning toe te wijzen. Maar de tijden zijn dus veranderd.

Dat vindt ook burgemeester Pauline Krikke. Ze heeft zich scherp uitgelaten over de confrontaties. “Totaal idioot en onacceptabel. Dit moet stoppen,” zei zij afgelopen weekeinde, naar aanleiding van de aanval op Marina Meubelman. Maar Krikke vindt het te vroeg voor spoeddebat, dat onder meer de PvdA wilde. De burgemeester wil eerst meer informatie over wat er allemaal precies is gebeurd.

Onverdraagzaam

Leo Pronk houdt vol dat de Duindorpers in principe niet onverdraagzaam zijn en dat iedereen welkom is in de wijk. Maar waarom dan telkens weer die uitbarstingen? “Er is een klein groepje dat denkt dat ze dit namens de wijk kunnen doen. Ze vergissen zich, want ze verpesten het juist voor de rest.” Hij wil proberen de raddraaiers te bereiken en ze aan te spreken op hun gedrag.

Volgens Marina Meubelman zal Duindorp in de kwade reuk van discriminatie en onverdraagzaamheid blijven staan als er niet echt wat verandert. Met iedereen in gesprek blijven, zoals het wijkberaad nobel van plan is, is volgens haar niet genoeg. “Er is maar één oplossing en dat is dat die gewelddadige gekken worden aangepakt. Anders houd je incidenten en komt Duindorp nooit van zijn slechte naam af.”

 

Standaardportret
Bekijk meer van