Uitkijktoren Binnenhof schiet de lucht in

Veel gaat langzaam bij de renovatie van het Binnenhof, maar de bouw van de uitkijktoren niet. Die staat er opeens.

Door

Eind april begon de bouw van het 28 meter hoge gevaarte, dat exact op de plaats staat van het tijdelijk verwijderde ruiterstandbeeld van Koning Willem II. ‘Met het uitzichtpunt blijft het Binnenhof ook tijdens de renovatie een belangrijke trekpleister voor de stad,’ meldt het Rijksvastgoedbedrijf (RVB). Eerst werden de vier stalen pylonen geplaatst die de kern vormen van het bouwwerk. Nu wordt gewerkt aan de trappen en bordessen die ‘als een lint naar het bovenste platform slingeren’ (RVB). De stalen kern heeft een grijze kleur, de trappen en bordessen zijn geel. De constructie is zo ontworpen dat het uitzichtpunt na de Binnenhofrenovatie weer ergens anders kan worden opgebouwd.

Fundamenten van een oude brug onder de Hofplaats. | Foto: RVB/Tineke Dijkstra

Het uitzichtpunt is vanaf begin juli dagelijks gratis geopend van 9.00 tot 17.00 uur. Er is geen lift. Het RVB ontvangt mensen met een beperking graag in het Informatiecentrum Binnenhof Renovatie, Plaats 22. De toren is een gebaar van het rijk naar de gemeente Den Haag, die immers jarenlang het Binnenhof als publiekstrekker moet missen. Bovendien zijn delen van het Buitenhof, de Hofplaats, de Lange Poten en het Plein als bouwterrein in gebruik genomen. De werkzaamheden duren zeker nog tot diep in 2028. De geraamde kosten blijven stijgen en hebben inmiddels het bedrag van twee miljard euro bereikt.

Oude brug

Bij een nieuwe fase van het archeologisch onderzoek op en rond het Binnenhof zijn op de Hofplaats de resten van een oude brug gevonden. De brug overspande tot het begin van de 17de eeuw een van de zijgrachten van de Hofgracht, die hier toen nog liep. De vondst biedt volgens de afdeling archeologie van de gemeente een mooi inzicht in de geschiedenis van de verdwenen grachten en bruggen rond het Binnenhof. De zijgracht langs de huidige Hofplaats is al vroeg gedempt, waardoor de ‘grachtvulling’ goed bewaard is gebleven. De archeologen stuitten op een kan en bekertje van steengoed uit de late 14de eeuw. Ook vonden ze een bod met een schildering van een paard, een Italiaans apothekerpotje met daarop een tekening van een vogel (beide eind 16de eeuw) en een benen oorlepeltje/tandenstoker, ook uit de 16de eeuw.

Kaart van C. Bos en J.J. van Harn, 1616 (detail); in de cirkel de verdwenen brug (opklikken). | Foto: HGA

De brug werd gevonden op de Hofplaats, vlak bij een reeks historische panden waar funderingsversterkingen worden uitgevoerd. Die zijn nodig voor de stabiliteit van de panden aan de Hofplaats als later het graafwerk begint voor de nieuwe, ondergrondse publieksentree van de Tweede Kamer.

Vondst uit de gedempte gracht. | Foto: RVB/Tineke Dijkstra

Standaardportret
Bekijk meer van