Haagse studentenkamers op één na duurste

Haagse studentenkamers zijn de op één na duurste van Nederland. Alleen in Amsterdam betalen studenten meer, zo blijkt uit cijfers van de studentenvakbond.

Door

Slecht nieuws voor alle nieuwe studenten die deze en volgende week kennis komen maken in Den Haag. Zij zullen gemiddeld veel geld moeten neertellen voor hun kamer (€ 374,56 per maand). Alleen in Amsterdam betalen studenten meer (€ 462,84 per maand). Dit blijkt uit cijfers van de landelijke studentenvakbond (LSVb). De bond maakte deze week bekend dat studenten gemiddeld 100 euro te veel betalen voor het dak boven hun hoofd.

Via de website van de LSVb kunnen studenten controleren of ze te veel betalen voor hun kamer. Dat wordt bepaald aan de hand van het Woningwaarderingsstelsel. Op basis van de resultaten zou de bewoner van de kamer een procedure kunnen starten bij de huurcommissie.

Tekort aan studentenkamers

Ruim tienduizend studenten checkten hun kamer in 2017 via de website. Driekwart van hen betaalt meer dan volgens het WWS is toegestaan. LSVb-voorzitter Geertje Hulzebos: ‘Gemiddeld 1200 euro te veel op jaarbasis is geen klein bedrag. Het is onvoorstelbaar dat de overheid niet ingrijpt en de studenten zo laat uitbuiten. Door het grote tekort aan studentenkamers hebben studenten geen keus. Ze moeten wel woningen aannemen die onbetaalbaar zijn.’ Daarom roept de vakbond huiseigenaren op om zelf naar de website te gaan en zich op eigen initiatief aan het WWS te houden.

In Den Haag wordt door de bank genomen ruim zestig euro per maand meer aan huur overgemaakt dan volgens het WWS is toegestaan. De Haagse PvdA heeft het college op basis van de cijfers al opgeroepen om meer te gaan bouwen en particuliere verhuurders aan te pakken als zij te hoge huren vragen.

Meer informatie: www.checkjekamer.nl

Standaardportret
Bekijk meer van