Eerstejaarsstudenten exposeren in De Affiche Galerij: ‘Ik hoop dat mensen het niet meteen snappen’

Eerstejaarsstudenten Grafisch Ontwerpen exposeren deze zomer in De Affiche Galerij, het verborgen ‘museum’ in de tramtunnel. De tentoonstelling ‘Hokjesgeest’ laat de belevingswereld van jonge ontwerpers zien.

Door

Het is hun debuut. Voor 55 grafisch vormgevers in opleiding, aan vier Nederlandse en Belgische kunstacademies, is de expositie ‘Hokjesgeest’ de eerste kans om eigen werk aan het publiek te tonen. De Affiche Galerij, de verborgen schat in de tramtunnel onder de Grote Marktstraat, toont deze zomer voor het tiende jaar werk van eerstejaarsstudenten vormgevers. Ze komen van de kunstacademies van Antwerpen, Arnhem, Rotterdam en Utrecht. De Affiche Galerij werkt hiervoor samen met de 3sec.gallery in Breda, eveneens een openbare expositieruimte. In Den Haag en Breda zijn dezelfde werken te zien.

Wendy Louw van De Affiche Galerij vertelt: “Wij willen echt jonge ontwerpers de kans geven zich te laten zien in de openbare ruimten. Dus niet digitaal, maar in het echt. Kijk, deze mensen worden opgeleid om onze openbare ruimtes vorm te geven. Nou, dan willen wij ze graag een eerste indruk geven wat hun werk doet en teweeg kan brengen. De studenten laten zien wat ze boeit, wat ze ergert, wat ze belachelijk en schrijnend vinden.”

Waarom?
Het thema van de studentenexpositie dit jaar is ‘hokjesgeest’. Een van de 55 tentoongestelde werken, verlicht door ledlampen, in de tramtunnel is van Demi Mol, studente aan de kunstacademie van Arnhem. Haar affiche bestaat uit een foto van een hals waarop het woord ‘unusuall’ is geschilderd. Mol (21) bedacht het idee, maakte het ontwerp en schoot de foto. Wat heeft dit met hokjesgeest te maken?

“Mensen hebben altijd heel snel een opvatting over iemand anders. Ik heb het zelf meegemaakt. Kijk, ik kom zelf uit Ede. Dat is toch wel een beetje een huisje-boompje-beestjesamenleving. Het oordeel over het meisje met die neuspiercing en de creatieve opleiding ligt dan al gelijk panklaar. Zo van: dat is een aso. Met deze foto wil ik laten zien dat iedereen een kans verdient om zijn of haar verhaal te doen. Iedereen is op een eigen manier ongewoon. Of: ‘unusual’ zit in iedereen. We moeten elkaar leren accepteren.”

Hoewel haar affiche in de tramtunnel hangt, waar trams af en aan rijden en iedere minuut telt in het halen van een aansluiting, hoopt Mol toch dat de passant wat tijd vrij kan maken om bij deze gedachte stil te staan. “Ik hoop dat mensen het niet meteen snappen. Dat ze er even goed naar kijken en zich dan een eigen mening vormen.”

Door Kim Andriessen

‘Hokjesgeest’, t/m 10 september in De Affiche Galerij, tramtunnel halte Spui, ingang hoek Spui/Grote Marktstraat, en de 3sec.gallery in Breda.

‘Unusuall’. | Foto: Demi Mol / Collectie Haags Gemeentearchief

Abonnee worden van DHC? Klik dan hier.

Standaardportret
Bekijk meer van