OM gaat in hoger beroep tegen vrijspraak De Mos om tijd te winnen

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat in hoger beroep tegen de vrijspraak van oud-wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui. Of het de uitspraak daadwerkelijk gaat aanvechten, is echter nog onduidelijk.

Door

Het OM had tot vrijdag om beroep aan te tekenen tegen het vonnis van 21 april. ‘Het OM zet deze stap om de wettelijke termijn voor hoger beroep veilig te stellen,’ schrijft het in een persbericht. ‘Het vonnis wordt op dit moment nog bestudeerd. Het gaat om een complexe strafzaak met maatschappelijke impact, dit vraagt om een zorgvuldige afweging ten aanzien van het hoger beroep. Hiervoor heeft het OM meer tijd nodig.’

Het gaat dus om een formaliteit. Of het tot een hoger beroep komt, waarin de hele zaak bij het gerechtshof wordt overgedaan, is afwachten.

‘Wij betreuren het ten zeerste dat het Openbaar Ministerie de stad Den Haag nog langer politiek wil gijzelen,’ reageert De Mos op de website van Hart voor Den Haag. ‘Daarmee is het OM ziende blind en horende doof voor de gevoelens in de samenleving.’ Het steekt hem dat het OM geen termijn noemt waarbinnen het een besluit neemt over een daadwerkelijk beroep. ‘Nu weet niemand wanneer aan deze lijdensweg voor de stad een einde komt.’

Vrijspraak

De Mos, Guernaoui en zes medeverdachten werden twee weken geleden door de rechtbank Rotterdam op alle punten vrijgesproken. Alleen een verboden wapen dat is gevonden bij partijsponsor Atilla Akyol is strafbaar bevonden. Volgens het OM vormden de verdachten een criminele organisatie die zich met ambtelijke omkoping bezighield, maar de rechtbank liet geen spaan heel van die beschuldiging.

Volgende week donderdag debatteert de gemeenteraad over de politieke gevolgen van het vonnis. Meerdere oppositiepartijen willen een verkenner aanstellen die de nieuwe verhoudingen op het stadhuis moet aftasten. Na de inval van de rijksrecherche traden De Mos en Guernaoui noodgedwongen af als wethouders en werd Hart voor Den Haag uit de coalitie gezet. Nu haar oud-wethouders van alle blaam zijn gezuiverd, eist de grootste partij in de gemeenteraad weer een plek aan de bestuurstafel.

Standaardportret
Bekijk meer van