OM eist 15 jaar cel en tbs tegen Malek F.

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vijftien jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist tegen Malek F., de Syrische asielzoeker die vorig jaar drie mensen neerstak nabij de Haagse Hogeschool.

Door

Volgens het OM is F. verminderd toerekeningsvatbaar voor de steekpartij op Bevrijdingsdag vorig jaar. Daarom eist het niet een gevangenisstraf van 27 jaar, die normaliter gepast zou zijn bij een dergelijke misdaad. In plaats daarvan vraagt het OM de rechter om F. tot vijftien jaar cel en een tbs-behandeling te veroordelen.

Eerder stelden gedragsdeskundigen vast dat F. ten tijde van de steekpartij in een psychose verkeerde en derhalve volledig ontoerekeningsvatbaar is. Maar de officier van justitie meende vrijdag dat F. de onderzoekers om de tuin heeft geleid en wel degelijk mede handelde vanuit een terroristisch motief.

F. zou hebben gezegd niets te mankeren, ‘maar ik wel doen alsof ik een geestelijke ziekte heb’

Het OM baseert zich op afgeluisterde telefoongesprekken van F., waarin hij tegenover familieleden zou hebben verklaard dat de steekpartij een jihadistische daad was en dat hij er geen spijt van heeft. Ook zou hij hebben gezegd niets te mankeren, ‘maar ik wel doen alsof ik een geestelijke ziekte heb’.

Daarnaast wijst de aanklager op de verklaringen die F. in de eerste verhoren heeft afgelegd. Later heeft hij die in zijn voordeel bijgesteld, aldus het OM. Zo verklaarde F. aanvankelijk dat hij na zijn moskeebezoek al van plan was om mensen met een mes te steken. Vorige week beweerde hij echter dat hij bij de Haagse Hogeschool ‘de opdracht’ had gekregen om te moorden van een ‘vreemde vogel’ die hij boven zich zag vliegen.

Aanslag

Op het Johanna Westerdijkplein stak F. vorig jaar 5 mei met een groot mes drie passanten neer. De zwaargewonde slachtoffers overleefden de aanslag, maar zijn er zwaar door getekend. Tijdens de zitten van maandag kwam ter sprake hoe het drietal kampt met psychische problemen, trauma en slaapgebrek. ‘Nu denk ik, had ik het maar niet overleefd,’ verklaarde een van de slachtoffers, een student.

Na het incident kwam de discussie op gang of F. moet worden gezien als een ‘gek’ of een terrorist. Volgens het OM is dat een valse tegenstelling. De verdediging van F. blijft bij de conclusie van de gedragsdeskundigen dat F. volledig ontoerekeningsvatbaar. Volgens zijn advocaat heeft F. veel spijt van zijn daad. Hij sprak vrijdag tegen dat een terroristische motief is aangetoond.

Standaardportret
Bekijk meer van