Malek F. verdacht van moordpoging met ‘terroristisch oogmerk’

De 32-jarige Syriër die op 5 mei in de omgeving van de Haagse Hogeschool drie mensen neerstak, wordt vervolgd voor bedreiging en poging tot moord, al dan niet met een terroristisch oogmerk. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) bekendgemaakt.

Door

Uit onderzoek van het OM blijkt dat Malek F. op Facebook schreef dat ‘ongelovigen moeten lijden’. Een terroristisch motief is daarom niet uit te sluiten. Ook is de aanklager nog op zoek naar de persoon die begin maart een anonieme brief schreef aan de politie. Daarin werd gewaarschuwd dat de Syriër van plan was een terroristische aanslag te plegen. Vorige week is er via de tv-programma’s ‘Opsporing Verzocht’ en ‘Team West’ een oproep gedaan aan de brievenschrijver om zich te melden. Ook werd de envelop waar de tip in zat getoond, voor het geval dat iemand het handschrift herkent.

Gezien de psychische problemen van de verdachte wil het OM dat hij ter observatie wordt opgenomen in het Pieter Baan Centrum. Hier zal om worden gevraagd in de pro-formazitting van maandag 23 juli. Dan moet Malek F. verschijnen in de streng beveiligde rechtbank op Schiphol. Hierbij komt de inhoud van de zaak nog niet aan de orde.

Ophef

Het motief van de Syrische vluchteling was onderwerp van felle debatten en zorgde lokaal en landelijk voor veel ophef. Vlak na het steekincident op het Johanna Westerdijkplein maakte burgemeester Pauline Krikke bekend dat verdachte Malek F. bij de politie bekendstond als ‘verward’. Ze kreeg veel kritiek, onder meer dat ze een terroristische aanslag hiermee ‘onder het tapijt’ zou willen schuiven. Op beelden van de arrestatie was te horen dat F. ‘Allahoe akbar’ (God is de grootste) riep.

Krikke maakte in een raadsdebat, waarin zij er flink van langs kreeg, haar excuses voor de verwarring die was ontstaan in de nasleep: “Alle opties lagen open, dat hadden we duidelijker moeten communiceren.” Nu het Openbaar Ministerie F. toch verdenkt van een terroristisch motief, wil de Haagse PVV dat de gemeenteraad terugkomt van de net begonnen zomervakantie om te oordelen of burgemeester Krikke kan aanblijven. Andere partijen willen eerst afwachten hoe de rechter oordeelt. Het CDA benadrukt wel nog eens hoe belangrijk goede communicatie is in crisissituaties.

Bij de steekpartij vielen drie gewonden: een 35-jarige medewerker van ROC Mondriaan uit Den Haag, een 41-jarige Hagenaar en een 21-jarige Zoetermeerder. Na behandeling in het ziekenhuis zijn zij alle drie weer thuis.

Pasfoto Mieke
Bekijk meer van