Nog geen ontruiming voor Samenscholing en Kazerne

Vrijplaats De Samenscholing en bedrijfsverzamelpand De Kazerne in Moerwijk worden voorlopig niet ontruimd. En door complicaties kan dat nog wel even duren.

Door

Ontruiming leek aanstaande voor vrijplaats De Samenscholing en bedrijfsverzamelpand De Kazerne in Moerwijk. De gemeente wil de plekken omtoveren tot respectievelijk een locatie voor lokale bedrijven en een serie woontorens. De Samenscholing blijft in elk geval tot 6 januari de vrijplaats die het is. De bedrijven in De Kazerne mogen tot een nader te bepalen moment blijven. Weg hoeven ze pas als er echt gebouwd gaat worden, en dat kan nog wel even duren.

De Samenscholing had op maandag 31 oktober de deuren moeten sluiten. De gemeente wil op de locatie aan de Beatrijsstraat lokale bedrijven huisvesten die, in tegenstelling tot de huidige gebruikers, huur betalen. Half oktober werd er gedemonstreerd tegen de sluiting van het sociaal-cultureel centrum. Een paar dagen voor de demonstratie stuurde de gemeente een brief: zolang er nog niet gebouwd wordt, mag de vrijplaats blijven bestaan. De komende tijd vinden er wel onderzoeken plaats in het gebouw. Goed nieuws voor onder andere Weggeefwinkel Bea-Nix en veganistisch restaurant Water & Brood, die de deuren dus langer open kunnen houden.

Locatie De Samenscholing

“De locatie verkeert op dit moment in slechte staat. Grootschalige renovatie is noodzakelijk,” laat de gemeente in een reactie weten. Vanaf mei 2023 moeten er werkzaamheden starten, er loopt inmiddels een aanbesteding om de werkzaamheden uit te voeren. Vanaf 6 januari vinden er sloopwerkzaamheden en asbestsanering plaats in De Samenscholing; dat kan alleen als de vrijplaats leeg is.

Quinten Graafstijn, die in De Samenscholing een opnamestudio runt en feestjes organiseert in de concertzaal, heeft nog hoop op verdere vertraging. “Het is een heel groot project,” zegt hij. “En dan moeten de juiste materialen ook nog maar eens beschikbaar zijn. Als je een beetje logisch nadenkt, is dit te snel. Dus we hopen dat van uitstel afstel komt.”

De Kazerne

Ook de bedrijven die huizen in De Kazerne aan de Assumburgweg, even verderop in Moerwijk, hoeven voorlopig niet weg. Het bedrijfsverzamelpand wordt op termijn gesloopt om plaats te maken voor drie woontorens, een project dat vertraging heeft opgelopen na een uitspraak van de Raad van State voor de zomer. Omdat de gemeente niet duidelijk had beargumenteerd waarom de nieuwbouw niet tot parkeeroverlast zou leiden, kon de bouw voorlopig niet doorgaan, oordeelde de hoogste bestuursrechter.

Intussen is de contractuele situatie van de ondernemers in De Kazerne veranderd. Tot 31 september verhuurde Realvisie het pand onder aan de bedrijven in De Kazerne, maar de huurovereenkomst tussen Realvisie en de gemeente is inmiddels formeel opgezegd. De gemeente heeft aan de bedrijven in De Kazerne een zogeheten bruikleenovereenkomst voorgesteld: ze hoeven geen huur te betalen, alleen servicekosten voor onder andere energie.

Over die bruikleenovereenkomst zijn de ondernemers in De Kazerne niet tevreden. Onder meer de korte opzegtermijn van een maand stuit op weerstand. Ook zijn er vragen over het voorschot dat op de energiekosten betaald moet worden. Ondernemers vrezen een stevige naheffing. Een delegatie van de gemeente, met onder meer wethouder Saskia Bruines (D66, Financiën, Cultuur en Economie), ging afgelopen maandag bij De Kazerne langs om te praten over de situatie. De opzegtermijn wordt wat verlengd, maar met hoeveel tijd is nog niet duidelijk.

Ontruiming

Van de ondernemers in De Kazerne wordt verwacht dat ze de bruikleenovereenkomst tekenen, laat de gemeente in een reactie weten: “De ondernemers die de overeenkomst vervolgens getekend hebben, kunnen blijven totdat de herontwikkeling van start gaat. De gebruikers die niet tekenen, kunnen niet in het pand verblijven. Voorop staat dat de intentie van de gemeente is om er met alle ondernemers uit te komen, zodat ontruiming niet nodig is.”

Wanneer de herontwikkeling van De Kazerne van start gaat, is nog niet duidelijk. Dit najaar dient de gemeente een aangepast bestemmingsplan in om de bezwaren van de Raad van State van tafel te krijgen.

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan de papieren editie van de krant Den Haag Centraal. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van