Nieuw Haags speelkleed: racen van ADO-stadion naar strand

Haagse kinderen kunnen hun stad nu ontdekken op tapijt. Twee Bossche neven maken speelkleden van Nederlandse steden voor mini-auto’s. Na Den Bosch, Amsterdam en Rotterdam is nu Den Haag aan de beurt. Instappen en racen geblazen.

Door

Pak de mini-auto er maar bij: het ritje van het ADO-stadion naar de Pier is al snel anderhalve meter. De snelste route leidt langs de Haagse Tieten, Madurodam en de Hofvijver, waar de ooievaar pontificaal rust. Met een omweg kan ook station Hollands Spoor meegepakt worden. Of het Noordeinde. Het zijn allemaal iconen op een nieuw speelkleed voor speelgoedautootjes, dat vanaf deze week online te bestellen is en waarmee Haagse kinderen hun stad kunnen verkennen op tapijt.

Het ontwerp van het Haagse speelkleed, dat 1,80 bij 1,30 meter is, komt van de neven Dick en Bas van Creij uit Den Bosch, van de start-up Jouw Speelkleed. Nadat ze eind vorig jaar al kleden lanceerden met de opdrukken van hun eigen stad, Amsterdam en Rotterdam, is nu de residentie aan de beurt.

Foto: PR

Dick van Creij (29) vertelt: “Ik heb hier zelf een aantal jaar aan de Hotelschool gestudeerd en ken Den Haag goed. Ik vind het een toffe plek met een mooie mix van oude, nieuwe en vooral opvallende gebouwen. Veel kleur en veel contrast: het geeft de stad een vrolijk gezicht en dat maakt het geschikt voor een print op een tapijt voor speelauto’s. Wij hebben gekozen voor plekken die bij kleine kinderen tot de verbeelding spreken: bijvoorbeeld het voetbalstadion of Madurodam, waar ze misschien al eens geweest zijn.”

Hiaat

Het idee om zelf speelkleden te maken is volgens Dick van Creij (die eigenlijk werkt als accountmanager) ontstaan nadat hij een hiaat in het aanbod ontdekte.

“Toen ik vorig jaar een leuk speelkleed als geboortecadeautje zocht, kon ik er geen vinden. Wat mij vooral tegenstond aan de exemplaren die in de kinderwinkels liggen, was het ouderwetse design. Zo zijn de huisjes steevast in Amerikaanse stijl. Dat was al kenmerkend voor de kleden in mijn kindertijd. Ik vind ze ouderwets. En verwarrend. Kijk, het leuke van zo’n speeltapijt is dat kinderen spelenderwijs hun woonplaats leren kennen.

 

Wij hebben gekozen voor plekken die bij kleine kinderen tot de verbeelding spreken
Dick van Creij (Jouw Speelkleed)

 

“Het is toch spannender om met een speelgoedauto door je eigen stad te racen dan langs Amerikaanse gebouwen waar kleuters geen beeld bij hebben? Mijn neef en ik kregen zo het idee om zelf kleden van Nederlandse steden te maken.”

Vuilafstotend speelkleed

Voor het ontwerp schakelde het Bossche duo de hulp van nog een familielid in. “Ons nichtje werkt als grafisch vormgever. Zij is verantwoordelijk voor de decoratie.” Het tapijt, dat € 59,95 kost, wordt in België geprint op polyamide.

En dat is een bewuste keuze, legt Dick van Creij uit. “De kwaliteit van dit materiaal is hoger dan van bijvoorbeeld het goedkopere nylon, dat een kortere levensduur heeft. Polyamide is vuilafstotend. Kijk, het is wel een tapijt waar kleine kinderen op gaan spelen. De kans is groot dat er bijvoorbeeld eten op geknoeid wordt of dat ze erop plassen. Het is zonde wanneer je het tapijt dan gelijk naar de vuilnisbelt moet brengen. Maar polyamide is goed schoon te maken en daarom kan het speelkleed lang mee. Je ziet tapijten van dit materiaal ook veel in hotellobby’s of op andere luxueuze locaties.”

De neven Van Creij hebben vijfhonderd Haagse kleden laten printen. Naast Den Haag zijn er ook nieuwe speeltapijten van Eindhoven en het TT-circuit in Assen.

Meer informatie: www.jouwspeelkleed.nl

De redactie van Den Haag Centraal (DHC) biedt u dit artikel uit de krant van 7 mei 2020 gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop de krant DHC. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van