ADO blijft in eredivisie: ‘Duidelijkheid en opluchting’

ADO Den Haag degradeert niet uit de eredivisie. Dit besloot de KNVB vrijdagmiddag na consultatie van alle betaaldvoetbalclubs. De uitkomst zorgde voor grote opluchting bij de residentieclub.

Door

Hiermee kwam voor ADO Den Haag een einde aan een periode vol sportieve onzekerheid. De voetbalploeg van de Engelse hoofdtrainer Alan Pardew bivakkeerde op een degradatieplek (zeventiende) toen de eredivisie werd stilgelegd als gevolg van de coronacrisis. Nadat het kabinet deze week duidelijk maakte dat het uitspelen van de eredivisie niet mogelijk is, vroeg de KNVB alle 34 betaaldvoetbalverenigingen vrijdag om input over de vraag of ADO (en RKC Waalwijk als nummer achttien in de eredivisie) moeten degraderen. In dat geval zouden Cambuur en De Graafschap promoveren.

Zestien clubs bleken hier voorstander van, negen niet en negen onthielden zich van stemming. Dit draagvlak vond de KNVB te klein en omdat het advies niet bindend is, wil de bond dat ADO en RKC behouden blijven voor de eredivisie. ‘Omdat in de competities nog vele ronden (er restten ADO nog acht wedstrijden, red.) moeten worden gespeeld, vinden wij dat we geen promotie/degradatie kunnen toepassen,’ aldus de KNVB in een statement.

‘Uitzonderlijk einde’

ADO Den Haag-directeur Mohammed Hamdi reageerde blij: “Natuurlijk zorgt deze uitkomst voor duidelijkheid en ook voor opluchting. Het is een uitzonderlijk einde van een moeilijk seizoen. Want dat het moeilijk was, weet iedereen. Desondanks hadden we ons opnieuw met een eindsprint veilig willen spelen in de laatste acht speelronden. Makkelijk gezegd natuurlijk, maar het geloof was er nog.”

 

Het is een uitzonderlijk einde van een moeilijk seizoen. Want dat het moeilijk was, weet iedereen.
Mohammed Hamdi (ADO Den Haag-directeur)

 

ADO had zeven punten achterstand op Fortuna Sittard, de nummer zestien in de eredivisie. De handhaving van ADO gaat ‘ten kostte’ van Cambuur Leeuwarden en De Graafschap uit Doetinchem (respectievelijk de nummers één en twee in de eerste divisie): zij promoveren niet.

Woede

De woede hierover is vooral in Leeuwarden groot. Zo liet Cambuur-directeur Ard de Graaf in sportmagazine Voetbal International optekenen: ‘Zestien clubs zijn voor, negen zijn tegen. Dan heb je een overduidelijke meerderheid. Maar door de negen clubs die geen stem hebben uitgebracht, is nu de conclusie dat er geen meerderheid is. Wat een poppenkast!’

Volgens De Graaf is het niet uitgesloten dat de Friese club het besluit bij de rechter gaat aanvechten. In dat geval is de kous ook voor ADO nog niet af.

ADO vrouwen

Het stopzetten van het eredivisieseizoen voor de dames levert minder sportieve spanningen op bij ADO Den Haag. De groengelen stonden vijfde (van de acht clubs) toen deze competitie ruim een maand geleden werd stilgelegd, met een grote achterstand op koploper PSV. De eredivisie vrouwen is een besloten competitie en kent daarom ook geen degradatieregeling.

Over de beslissing van minister-president Mark Rutte om tot 1 september alle voetbalcompetities af te gelasten, is ADO-directeur Hamdi helder: “Dat is met het oog op de nationale gezondheid volledig begrijpelijk.”

Meer informatie: www.adodenhaag.nl

Wilt u meer lezen over sport in de Haagse regio? Koop op donderdag de krant DHC. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van