Frans van Steenis volgt Ad Melkert op als RvC-voorzitter ADO Den Haag

Frans van Steenis is per direct benoemd als voorzitter van de raad van commissarissen (RvC) van ADO Den Haag. De 69-jarige Scheveninger volgt Ad Melkert op, die eind oktober 2019 uit eigen beweging opstapte bij de voetbalclub.

Door

Van Steenis is geen onbekende in het Cars Jeans Stadion. Zo was hij sinds september vorig jaar directieadviseur. Ook was Van Steenis in de jaren tachtig directeur van de toenmalige hoofdsponsor Hotelplan.

De bestuurder, onder meer voormalig directeur van de Staatsloterij en de Kamer van Koophandel, was volgens Voetbal International een jaar geleden in beeld om Mattijs Manders op te volgen als algemeen directeur van ADO Den Haag. Hij stond volgens het voetbalblad hoog op het wensenlijstje, maar uiteindelijk viel de keuze van de Chinese grootaandeelhouder United Vansen (UVS) op Mohammed Hamdi. Van Steenis verbond zich hierna (samen met de inmiddels alweer opgestapte voetbaljournalist Kees Jansma) als adviseur aan de residentieclub.

Singaporese zakenman

Er is nog een wijziging in de samenstelling van de RvC: de Chinese sportverslaggever John Yan treedt terug en zijn positie wordt overgenomen door de Singaporees Andrew Chew Wei Xing. Deze 45-jarige zakenman heeft volgens het persbericht van ADO Den Haag ‘een sterk netwerk in de sport in Zuidoost-Azië en een brede oriëntatie’.

Met hem in de gelederen hoopt de Haagse eredivisieclub de naamsbekendheid op het Aziatische continent te vergroten. De Chinese financieel expert Felix Wu en de Nederlandse ondernemer Ward Swart blijven commissaris van ADO.

Nieuwe kandidaat

ADO Den Haag zat al sinds medio oktober zonder volwaardige raad van commissarissen, het orgaan dat als taak heeft het bestuur van de voetbalclub te controleren. Voormalig PvdA-politicus Ad Melkert en voormalig clubdirecteur John van Ringelenstein stapten toen op wegens een verschil van inzicht met het clubbestuur.

Volgens het ‘good governance’-beleid van de KNVB moet een voetbalclub maximaal zestig dagen later een nieuwe kandidaat voorstellen. Omdat deze grens in het Cars Jeans Stadion was overschreden, hing ADO mogelijk een sanctie van de voetbalbond boven het hoofd. Met de benoeming van Van Steenis is dit niet meer aan de orde.

Wilt u meer lezen over sport in de Haagse regio? Koop op donderdag de krant DHC. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

 

Standaardportret
Bekijk meer van