Drie jaar Groenendijk bij ADO: sprookje ‘zonder goed einde’

Fons Groenendijk is per direct opgestapt als hoofdtrainer van ADO Den Haag. De 55-jarige oefenmeester nam vanochtend (2 december) zelf ontslag bij de voetbalclub. Zijn taken worden voorlopig overgenomen door assistent-trainer Dirk Heesen.

Door

Aanleiding voor het vertrek van Groenendijk zijn de teleurstellende resultaten. ADO Den Haag haalde slechts vijf punten uit de laatste tien eredivisiewedstrijden. De groengelen zijn inmiddels afgezakt naar de voorlaatste plaats (zeventiende) op de ranglijst en staan daarmee op een directe degradatieplek. Ook werd ADO vorige maand door Fortuna Sittard uitgeschakeld in het KNVB-bekertoernooi. Na de even kansloze als afgetekende nederlaag afgelopen zaterdag tegen Heracles Almelo (4-0) besloot Groenendijk de eer aan zichzelf te houden.

“De prestaties zijn dit seizoen slecht en ik had niet het gevoel dat ik dit snel zou kunnen ombuigen,” legt de Leidenaar uit. “Het is drie keer gelukt om de juiste flow te vinden, maar het is erg lastig gebleken om dat als trainer een vierde keer voor elkaar te krijgen bij dezelfde club. Voor de toekomst van ADO Den Haag is het daarom goed als er iets gebeurt. Een frisse wind, met een ander gezicht voor de groep, kan wel iets doen met het team. Daarom denk ik dat dit de juiste keuze is, hoe moeilijk ook.”

 

Helaas kunnen niet alle sprookjes een goed einde hebben.
Fons Groenendijk

 

Algemeen directeur Mohammed Hamdi respecteert het besluit van Groenendijk. “We vinden het jammer dat hij vertrekt, maar kijken terug op een zeer succesvolle samenwerking. Ondanks de huidige prestaties heeft Fons het hier uitstekend gedaan en dat zullen we nooit vergeten.”

Groenendijk: ‘Fantastische tijd’

Fons Groenendijk nam in februari 2017 het stokje over van de Montenegrijn Željko Petrovic. Hij leidde de residentieclub de vorige drie seizoenen naar respectievelijk de elfde, de zevende en de negende plek in de eredivisie. Vooral aan het einde van het seizoen 2018-’19 presteerde Groenendijk uitstekend met ADO. Vijf van de laatste zes competitiewedstrijden werden gewonnen, waaronder de uitwedstrijd tegen Feyenoord (0-2).

Dit seizoen is alles anders. Het vertrek van dragende spelers als Abdenasser El Khayati en Sheraldo Becker is ADO zwaar gevallen. De residentieclub kampt nog met een tekort van 1,5 miljoen euro waardoor de financiële daadkracht om versterkingen te halen, ontbreekt. Geen ploeg pakte de afgelopen tien wedstrijden minder punten dan ADO Den Haag.

Onvergetelijk

Groenendijk coachte uiteindelijk 102 officiële wedstrijden van ADO Den Haag. Onder zijn leiding won het team 35 keer, verloor het 45 wedstrijden en speelde het 22 keer gelijk. Hij was de langstzittende trainer in de eredivisie. De coach kijkt met een goed gevoel terug op zijn tijd in het Cars Jeans Stadion. “De afgelopen periode was lastig, maar ik heb een fantastische tijd gehad bij ADO Den Haag. Helaas kunnen niet alle sprookjes een goed einde hebben. Het is een onvergetelijke periode geweest en daarvoor wil ik iedereen bedanken.”

Nu staat dus voorlopig assistent-trainer Dirk Heesen voor de groep. Directeur Hamdi: “We zullen ons de komende tijd beraden over de wijze waarop we dit gaan oplossen.”

 

Fons Groenendijk: ‘Coachen is niets anders dan het beïnvloeden van mensen’

Toen Fons Groenendijk zo’n tien wedstrijden voor het einde van het seizoen 2016/17 de leiding bij ADO Den Haag in handen kreeg, stond de club op de laatste plek in de eredivisie. DHC had toen een openhartig gesprek met Groenendijk, die uitgebreid vertelde over de psychologie van het coachen, de druk die komt kijken bij het móéten presteren en de kunst van het ontsnappen uit de hectische voetballerij. Lees het interview hier terug.

Lees meer

 

Wilt u meer lezen over sport in de Haagse regio? Koop op donderdag de krant DHC. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van