Mama Roos, lunchroom voor ouder én kind

Met kinderen ergens koffiedrinken of lunchen? Dat was in Den Haag heel lastig, vond Roos Tjon (30). Daarom startte ze Mama Roos, een lunchroom met veel speelruimte voor de kleintjes.

Door

“Voor mijn dertigste wilde ik drie kinderen én een eigen onderneming. En dat is gelukt,” zegt een glunderende Roos Tjon (30) in haar eigen zaak Mama Roos in de Molenstraat. Een straat die de voormalige Amsterdamse meteen doet denken aan de gezelligheid van de Negen Straatjes in de hoofdstad. Als moeder merkte ze dat ze het lastig vond om in Den Haag te lunchen met haar kinderen. Ze zocht een plek waar ze haar kroost niet steeds tot stilte moest manen of moest vragen om niet te rennen.

 

Haar eigen onderneming, Mama Roos, moet de oplossing zijn voor dat probleem. “Een plek waar je als moeder rustig kunt zitten, koffie kunt drinken en waar kinderen zichzelf kunnen zijn.” Andere plekken voor kinderen voldoen niet aan haar eisen, ouders zitten gescheiden of de speelplaatsen zijn te groot. “Mijn oudste van drie wil dan van de allerhoogste glijbaan, hoe moet ik dat dan doen met de jongste van één?”

Feestjes en knippen

In de lunchroom staan voor- en achterin tafeltjes waar ouders koffie kunnen drinken. Daarnaast zijn er trapauto’s, een klein speeltoestel met een glijbaantje, een tafel waar kinderen met auto’s kunnen spelen, een boekenkastje met prentenboeken en een speelgoedkeuken. Je kunt er ook kinderkleding en speelgoed kopen. “Alles kan hier,” zegt Tjon enthousiast.

 

‘Ik wil dat dit een leuke én gezonde plek is’
Roos Tjon

 

Zo kunnen kinderen ook geknipt worden – op een kappersstoel in de vorm van een motor – en kunnen ouders bij Mama Roos terecht voor kinderfeestjes en peuterdanslessen. Er is een verschoonhoek en er komt nog een ruimte voor het geven van borstvoeding. En, niet onbelangrijk, klanten kunnen een gezonde hap eten. “Ik ontkwam met de kinderen nooit aan patat. Alle kindermenu’s zijn patat. Ik wil dat dit een leuke én gezonde plek is.” Op het menu daarom veel groente en fruit. Verder: een simpele boterham en tosti’s. Biologisch en allemaal vers. “Alles wat mijn kinderen lekker vinden.”

Tjon neemt haar drie kinderen zo vaak mogelijk mee: Jaelynn (3), Jazmine (2) en Jesajah (1) gaan drie dagen naar het kinderdagverblijf, de overige dagen helpen ze een beetje mee. “Op maandag gaan we samen naar de groothandel. Overdag spelen ze en aan het eind van de dag ruimen we op. Ik geef ze dan een euro,” vertelt Tjon. “Zeker de oudste heeft heel goed door wat ze dan doet. ‘Ik heb gewerkt,’ zegt ze dan trots. Dan gaan we naar de avondwinkel, waar ze iets mag uitzoeken.”

Nieuwe start

Mama Roos ging op 31 januari open. “Dat is een dag die ik nooit zal vergeten,” vertelt Tjon. Zoon Jesajah werd te vroeg geboren en dat resulteerde in flink wat ziekenhuisbezoeken. Toch was het een geluk bij een ongeluk, zegt ze nu. “Omdat ik zoveel in het ziekenhuis was, had ik tijd om al mijn plannen uit te stippelen. 31 januari was de laatste keer dat we naar het ziekenhuis moesten. Voor mij staat deze datum dus echt symbool voor een nieuwe start.”

Elke klant die binnenkomt, geeft haar voldoening. “Dat laat zien dat mensen erin geloven, dat ze ervoor willen betalen. Je moet jezelf als moeder niet tekortdoen,” weet ze inmiddels. “Ik ben blij dat ik mijn werk kan combineren met mijn kinderen. Voor mij zijn ze mijn inspiratie.”

Mama Roos, open woensdag t/m zaterdag 09.00-17.00 uur, Molenstraat 36. Meer informatie: www.mamaroos.nl

Standaardportret
Bekijk meer van