Nachtburgemeester: ‘Haags uitgaansleven moet opgepept worden’

Het Haagse nacht- en uitgaansleven heeft nieuwe impulsen nodig. Te vaak wijken jongeren uit naar andere steden. Dat staat in de vorige week gepubliceerde ‘Nachtvisie’ van de Haagse nachtburgemeester Sjoerd van Schuylenburch.

Door

In algemene zin, vindt Van Schuylenburg, moet het aanbod op het gebied van popmuziek en horeca ‘beter zichtbaar’ worden gemaakt door bijvoorbeeld een promotiecampagne, ‘stadsbrede evenementen’ (soms zonder eindtijd) en het publiceren van een ‘eenduidige uitgaansagenda’. De uitgaanskernen zouden moeten worden uitgebreid en horecaondernemers zouden makkelijker een vergunning moeten kunnen krijgen.

Het Haagse nachtleven concentreert zich nu onder meer rond het Plein en de Grote Markt. Maar er is weinig contact tussen deze gebieden, onder meer doordat looproutes als ‘onveilig’ worden ervaren. De Nachtvisie noemt in dat verband onder meer de Spuistraat.

Ook is er soms betere en speelsere straatverlichting nodig en zou het openbaar vervoer, het nachtnet van de HTM, beter moeten. Nachtburgemeester Sjoerd van Schuylenburch pleit onder meer voor het inzetten van ‘nachtteams’ die informatie verstrekken en zorgen voor sociale controle.

‘Nieuwe tijdelijkheid’

Het gaat in de Nachtvisie niet alleen om de bekende uitgaansgebieden. Er bestaat volgens Van Schuylenburch ook zoiets als de ‘nieuwe tijdelijkheid’. Dat wil zeggen dat er nieuwe culturele en horeca-initiatieven opduiken op onverwachte plekken, bijvoorbeeld in leegstaande kantoren.

Ook moeten oude en nieuwe culturele broedplaatsen worden gekoesterd en moeten daar de ‘luiken open’. Ook moet de rol van de Binckhorst in het uitgaansleven groter worden.

Van Schuylenburch heeft met tientallen betrokkenen overleg gevoerd, vooral met horecaondernemers en organisatoren van evenementen. In de bij de Nachtvisie gevoegde lijst ontbreken de bewonersorganisaties van de binnenstad. Die hebben in het verleden scherpe kritiek geuit op het gemeentelijke streven om de horeca ruim baan te geven. Tevergeefs, want in het collegeakkoord van vorig jaar is vastgelegd dat er ‘ruimere openingstijden’ komen en ‘realistische geluidsnormen’ worden gehanteerd.

Dit artikel wordt u gratis aangeboden. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Neem dan een abonnement op DHC.

Standaardportret
Bekijk meer van