Winkels langer open op zondag, avondwinkels tot in de nacht

Haagse winkels kunnen op zondag voortaan openblijven tot elf uur ’s avonds. Sommige avondwinkels mogen straks zelfs nachtbraken: hun openingstijden schuiven op naar twee uur ’s nachts.

Door

Dit heeft het college van B en W besloten. Het voorstel ligt bij de gemeenteraad. Als die het goedkeurt, betekent dit een flinke verandering in het Haagse winkelbeleid. Nu mogen winkeliers op zon- en feestdagen de deuren openhouden tot uiterlijk zes uur ’s avonds, uitzonderingen daargelaten. Deze restrictie is al jaren onderwerp van debat in de gemeenteraad: partijen als D66 en Groep de Mos zijn uitgesproken voorstander van een ruimer beleid, de ChristenUnie is tegen.

‘Met deze verruiming in openingstijden wordt voldaan aan de behoefte in de markt om de winkels op zondagmiddag en zondagavond langer open te houden,’ schrijft het college aan de raad. Door de opkomst van webwinkels hebben consumenten hun koopgedrag aangepast, redeneert het college, waarbij traditionele openingstijden achterhaald raken. De andere drie grote steden hebben daarom al de winkeltijden verruimd.

Avondwinkels

Ook een deel van de avondwinkels krijgt soepelere openingstijden. Nu mogen deze zaken – goed voor last-minuteboodschappen, tabak en alcoholische versnaperingen – elke dag tot uiterlijk twaalf uur ’s nachts open zijn, mits ze een ontheffing hebben.

Avondwinkels die in winkelgebied liggen (in ambtenarentaal: de ‘hoofdwinkelstructuur’) mogen voortaan zakendoen tot twee uur ’s nachts. ‘Dit geeft avondwinkels de kans om zich meer te onderscheiden in de openingstijden ten opzichte van de “reguliere” winkels.’

Een kanttekening: hiervoor heeft een avondwinkel wel een ontheffing nodig en die zijn betrekkelijk schaars (maximaal één ontheffing op vijftienduizend inwoners). Volgens de woordvoerder van wethouder Richard de Mos (Groep de Mos, economie) gaat het uiteindelijk ‘om een handvol’ avondwinkels.

 

In de praktijk zullen winkels niet direct tot elf uur ’s avonds opengaan, maar de optie is er wel
Richard de Mos, wethouder economie

 

“Dit is goed voor de ondernemers,” oordeelt CDA-raadslid Kavish Partiman. Het plan is voorbereid onder het vorige college, waarin zijn partij deelnam. In het verleden stonden de christendemocraten niet te springen om ruimere openingstijden op zondag.

“Maar de vraag is vanuit de winkeleigenaren gekomen. Ondernemerschap moet je stimuleren.” Wat betreft de nachtelijke openingstijden voor avondwinkels houdt het CDA nog een slag om de arm.

“Het is wel zo eerlijk tegenover hen, maar het mag niet leiden tot overlast in de wijk. We willen eerst weten wat het plan precies betekent.” D66 vreest dat de leefbaarheid onder druk komt te staan als avondwinkels tot in de nachtelijke uurtjes hun deuren mogen openhouden. De partij voorziet geluidsoverlast en extra verkeer.

Zondag

Waarom zijn de zondagse winkeltijden zover opgerekt? “We geven de ruimte aan ondernemers om zelf te bepalen of ze langer open willen zijn op zondagavond,” zegt de woordvoerder van De Mos. “In de praktijk zullen winkels niet direct tot elf uur ’s avonds opengaan, maar de optie is er wel.” Hij wijst op Amsterdam en Rotterdam, waar winkels tot tien uur open mogen zijn. “We kunnen niet achterblijven als we dé winkelstad van Nederland willen zijn.”

Standaardportret
Bekijk meer van