Winkeltijdenbingo: op zondag voortaan tot 23u shoppen

Shoppen tot je erbij neervalt. Haagse ondernemers mogen voortaan ook op zondag hun winkels tot 23.00 uur openhouden. Dat heeft de gemeenteraad in de nacht van donderdag op vrijdag na veel gesteggel besloten.

Door

Het leek wel bingo tijdens de gemeenteraadsvergadering over het verruimen van de winkeltijden, donderdagavond (29 november). Wie had er het eerst een meerderheid bij elkaar? Het voorstel van het college was winkels de mogelijkheid te geven om tot 23 uur open te blijven. Ook op zondag. “Goed voor de lokale economie, voor toerisme en voor banen,” aldus Ralf Sluijs (Groep de Mos).

Maar er was nogal wat verzet. Vooral winkelmedewerkers zien de verruiming niet zitten. Namens hen sprak Linda Vermeulen van vakbond FNV in: “Zondagavond is de enige avond waarvan deze mensen zeker weten dat ze vrij zijn. Uitbreiding van de openingstijden tot 23.00 uur is verschrikkelijk.” Eerder op de dag waren er nog handtekeningen van medewerkers overhandigd aan verantwoordelijk wethouder Richard de Mos (Groep de Mos, economie). Hij beloofde de zorgen door te spelen naar de ondernemers, maar wilde niet op de stoel van de werkgever gaan zitten.

Studio Sport

Behalve over de werknemers waren er ook zorgen over kleine ondernemers die tegen ketens moeten opboksen. Ook kwam de ‘zondagsrust’ een aantal keren langs. Daarom hadden verschillende partijen alternatieve voorstellen. De ChristenUnie stelde voor om er 19.00 uur van te maken, collegepartij GroenLinks mikte op 21.00 uur. Peter Bos (HSP) noemde ze voor het gemak respectievelijk het ‘Studio Sport-‘ en het ‘Tegenlicht-voorstel’.

Pieter Grinwis (CU/SGP) hekelde het argument dat verruiming van de openingstijden goed was voor de concurrentiepositie ten opzichte van andere steden. De fractievoorzitter wees erop dat Den Bosch en Haarlem populaire winkelsteden zijn, ondanks de beperkte openingstijden. “Dit voorstel is een typisch gevalletje van het paard achter de neoliberale wagen spannen, verblindt door het flinterdunne filosofietje van ‘ik koop, dus ik ben’ ”

Winkel uitjagen

Voorstanders van het 23 uur-voorstel wezen vooral op de lokale economie en het toerisme. De voorzitter van de ondernemersvereniging Grote Markt, zei: “Door de opkomst van webwinkels hebben consumenten hun gedrag veranderd. Daar moeten we op inspelen. Nu moeten we klanten op zondag het pand uitjagen. We gaan echt niet open om het opengaan.”

Wethouder De Mos ging daarin mee: “In Amsterdam, Rotterdam en Utrecht mogen de winkels al tot 22.00 uur open zijn. Dan wil ik natuurlijk beter dan de beste zijn in Den Haag. Dit is voor de lange termijn. Het hoeft niet op stel en sprong naar 23.00 uur. Maar we moeten oog hebben voor het toerisme. In wereldsteden is het normaal dat winkels langer open zijn.”

Lang leek het echter alsof het GroenLinks-voorstel een meerderheid had. Samen met het CDA, had de partij veel stemmen verzameld. De crux van de avond lag bij de kleine islamitische partijen. Voor de Islam Democraten gaf de avond een kans om een langgekoesterde wens van hun achterban te vervullen: het verruimen van openingstijden voor bakkers. Fractievoorzitter Tahsin Çetinkaya: “Een grote groep mensen in de stad vertrekt heel vroeg naar hun werk in het Westland. Dan willen ze iets warms meenemen. De bakkers willen daarop inspelen, maar krijgen nu hoge boetes. We hebben nu de gelegenheid gegrepen om deze wens in vervulling te laten gaan.”

Doorslag

Çetinkaya vond het 21 uur-voorstel van GroenLinks sympathiek, maar de wens van de achterban gaf de doorslag. Hij stemde tegen en daarmee bleef de stemming steken op 20 voor en 22 tegen. Opvallend: de fractievoorzitter van de Islam Democraten stemde wel voor het 19 uur-voorstel van de CU/SGP. GroenLinks-raadslid Maarten De Vuyst is teleurgesteld: “We waren er dichtbij om de grootste angst van werknemers weg te nemen. Je zag de teleurstelling bij degenen die tot laat waren blijven zitten.”

Tijdens het debat had De Vuyst aangekondigd dat GroenLinks tegen de winkelverordening zou stemmen als de tijd op 23 uur zou blijven staan, maar dat moest hij later intrekken. Zijn partij stemde toch voor. De Mos was blij: “Dit is fantastisch.”

De nieuwe regels gaan per direct in. Ondernemers mogen nu alle dagen tot 23.00 uur openblijven. Avondwinkels hebben tot 2.00 uur ’s nachts, maar alleen in het centrum en in Scheveningen. Over een jaar komt er een evaluatie van het nieuwe beleid. De Mos heeft toegezegd daar ook de mening van winkelmedewerkers bij te betrekken. De Bijenkorf blijft zondag alvast een uurtje langer open.

Pasfoto Mieke
Bekijk meer van