Nachtburgemeester Van Schuylenburch: ‘In de nacht ’n boefje, overdag een nette jongen’
Burgemeester Pauline Krikke bleef zaterdag lang op om in het Paard Sjoerd van Schuylenburch te huldigen als nieuwe (onbezoldigde) nachtburgemeester. Van Schuylenburch – aka DJ Sunny Sjoerd – werd verkozen uit zeven kandidaten. Voorganger René Bom trad om gezondheidsredenen terug, hij ontving de Stadspenning voor zijn kwart eeuw inzet voor nachtelijk Den Haag.
Sjoerd van Schuylenburch (Den Haag, 1981) vindt het mooi dat hij het stokje heeft mogen overnemen van René Bom. “Hij heeft de erefunctie – met heel veel flair – lang en goed uitgeoefend. Als vertegenwoordiger van de nieuwe generatie krijg ik de kans om de rol een andere invulling te geven.”
De nieuwe nachtburgemeester zal zich op een professionele wijze van zijn taak kwijten. Waarbij zijn studie Toerisme en Vrije Tijd aan de NHTV Breda en zijn gedegen kennis van de stad Den Haag een stevige basis vormen. “Het ambt wordt in steeds meer steden serieus opgepakt. In Amsterdam, New York, Toulouse, Zürich, Nantes, Parijs en Stockholm is de nachtburgemeester een actieve gesprekspartner voor alle deelnemers aan de nacht.” Niet meer dan terecht, vindt Van Schuylenburch (ook bekend als DJ Sunny Sjoerd): het nachtleven biedt een uitstekende mogelijkheid om een stad positief op de kaart te zetten.
Bruisend
“Vanuit sociaal, cultureel en economisch perspectief hoort een bruisend nachtleven onlosmakelijk bij een actieve, bloeiende stad. Een (inter)nationale trekpleister voor creatieve bedrijven, studenten, toeristen en de eigen bewoners.” Den Haag moet het imago van ‘saai’ nu definitief achter zich laten.
“Het laatste wat we willen is dat mensen vertrekken om elders vertier te zoeken. Onze stad heeft een dijk van een rockgeschiedenis, met namen als Golden Earring, Kane, Di-rect en Anouk, maar ook een urban (hiphop, R&B) en dance scene die klinken als een klok.” Ze zijn hem alle even lief. “Mijn streven is een gezond, progressief uitgaansklimaat met van onder- en bovenaf ruimte voor ontwikkeling. De jonkies achter in clubs en zalen van nu zijn de mainstream van morgen; we moeten er absoluut oog voor hebben dat innovatie van onderaf plaatsvindt.”
Het gaat ‘hartstikke goed’ in Den Haag. “Mijn devies is koesteren wat we hebben en bezien hoe we dat nog efficiënter en beter kunnen aanpakken.”
De nachtburgemeester overdag
Hij is niet van plan om zich als nachtburgemeester louter in de kleine uurtjes te manifesteren. “Ik ga niet in iedere tent de lichten uitdoen: belangrijke beslissingen worden nu eenmaal overdag genomen. Bij een serieuze aanpak hoort een adviserende rol. Gevraagd en ongevraagd, in de richting van de besluitvormers bij de gemeente. Het is voor mij belangrijk om een betrouwbare, onafhankelijke gesprekspartner te zijn. Een kennisbank voor de gemeente en andere betrokkenen.”
Zijn vaak aangehaalde citaat ‘Overdag Hagenaar, ’s nachts Hagenees’ voorziet hij van een vrolijke knipoog. “Ik blijf als Hagenees ’s nachts graag een boefje, maar zal overdag zonder moeite Hagenaar zijn, de nette jongen met het symbolische ambtsketen.”
Ik ga niet in iedere tent de lichten uitdoen: belangrijke beslissingen worden nu eenmaal overdag genomen.
Een van zijn voorvaderen, Willem van Schuylenburch, was overigens van 1681 tot 1683 burgemeester van Den Haag. In onze stad, met op dat moment iets meer dan 20.000 inwoners, stond het bruisend nachtleven nog in de kinderschoenen.
Ondernemingsklimaat
Sjoerd van Schuylenburch gaat bij eventuele incidenten niet met draaiende camera’s brandjes blussen. Verwacht van hem geen sensationele aanpak. Hij ziet zichzelf evenmin als boegbeeld van de horeca. Maar als een belangenbehartiger van iedereen: de ondernemers, de gemeente, bezoekers en bewoners. “Bij misverstanden rond sluitingstijden en geluidsnormen prefereer ik de achtergronden te onderzoeken. Is er fair gehandhaafd? Wat kan ik bijdragen aan een gezonde dialoog om het ondernemingsklimaat te verbeteren?” Minder betutteling voor broedplaatsen acht hij daarbij op z’n plaats. Juist omdat het welslagen van die broedplaatsen anderen doet inzien hoe tof het ter plekke is.
“Wie het laatst komt, past zich aan. Vergelijk het met boven een kroeg gaan wonen. Broedplaatsen komen tot stand op plekken met ruimte. Denk aan PIP, dat geweldige platform voor jong talent in de Binckhorst.” Maar: “De nachtburgemeester is er niet voor één persoon of één aspect. Het belang van de bezoeker, het publiek, staat voor mij op de eerste plaats. Zonder bezoekers is er namelijk ook geen feestje. Dan valt er niets te organiseren, kan de horeca niet leven en zou ons Den Haag niet de fijne, leefbare stad zijn die het is.”